Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Elon Musk, İnsan Beynini Bilgisayarlara Bağlayan İlk Ticari Cihaz Neuralink'i Tanıttı

Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,544
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,889
Puanları
113
Adını daha çok kurucusu olduğu SpaceX ve Tesla şirketleri ile duyduğumuz Elon Musk, az önce bir diğer şirketi Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüzünü tanıttı. Musk ve ekibi, abartısız bir şekilde insanlık tarihine damga vurdu ve yeni bir çağın başlangıç fitilini yaktı.

SpaceX’in yeniden kullanılan roketleri ve Mars projesi, Telsa’nın otomotiv devrimi yaratan elektrikli ve otonom sürüş sistemleri ve şimdi de insan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink… Elon Musk’ın kurucusu olduğu bir şirket daha, teknoloji ve insanlık tarihinin kırılma anlarından birisini gerçekleştirdi. Musk’ın gerçekleştirdiği sunumda bir insan beyni bilgisayara bağlandı.
Her ne kadar insan beynini bilgisayara bağlamak üzere yıllardır çalışmalar yapılsa da Neuralink, tüm bu birikimi somutlaştıran ve ticari forma getiren ilk şirket oldu. Bir başka deyişle Neuralink’in geliştirdiği teknoloji sayesinde beyin bilgisayar arayüzleri tıpkı akıllı telefonlar gibi yaygın teknolojiler arasına girebilecek. Bir işitme cihazına benzer bir forma sahip olan söz konusu cihaz, geleceğin teknolojilerine yön verebilecek.

Neuralink beyin-bilgisayar arayüzünün öne çıkan özellikleri:

neuralink

  • Sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip,
  • Bataryası 1 gün boyunca yetecek,
  • Her bir cihazda 1024 elektrot var (var olan teknolojilerden daha yüksek hız vadediyor),
  • Elektrotların beyne ulaşan kabloları saç tellerinden ince,
  • Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebiliyor,
  • Bluetooth ile çalışıyor,
  • Seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor,
  • Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay, sadece dakikalar içerisinde uygulanıyor,
  • Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek duyulmuyor,
  • Enfeksiyon riski yok,
  • Büyük kasklar, uzun kablolar ve dev sensörler bulunmuyor,
  • Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri, yani düşünceler ile kontrol edilmesini sağlıyor.
Ancak Neuralink’in önünde büyük bir engel var: Klinik testler. İnsan vücuduna yapılması planlanan bu elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye yol açmadığını kanıtlamaları gerekiyor. Bu nedenle şirket, 2020’nin son aylarına girdiğimiz şu günlerde klinik testlere başladı. Bu araştırmalar sırasında kullanıcıların karşılaşabilecekleri klinik semptomlar takip edilecek ve cihaz nihai formuna kavuşacak.

Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar, sadece birer laboratuvar ürününden yani deneysellikten ibaretti. Elon Musk’ın Neuralink şirketi ise dev sensörlerden ve tonlarca kablodan arındırılmış daha basit bir cihaz geliştirdi. Ayrıca daha önceki beyin-bilgisayar arayüzlerinde kullanılan kablolar kalındı ve beyne yerleştirmek zordu. Neuralink’in yeni nesil cihazı ise saç telinden daha ince kablolar kullanıyor.

neuralink elektrotları


Herhangi bir anestezi uygulanmadan beyne bağlanabilen Neuralink cihazı, aslında günümüzdeki lazer göz ameliyatları kadar basit bir şekilde yaygınlaşacak. Saç telinden ince kablolar beyne implant edildikten sonra, kafa derisi üzerindeki küçük cihaza bağlanıyor.
Kablolar aracılığıyla bu küçük cihaza iletilen beyin sinyalleri, diğer tüm elektronik cihazların anlayabileceği elektronik sinyallere dönüştürülüyor. Böylece düşünceyle meydana gelen beyin sinyalleri, elektronik cihazlar için de anlamlı forma kavuşuyor. Geriye kalan tek şey ise bilgisayarların bu komutlara göre işlem gerçekleştirmesi.

Neuralink cihazı, aşağıdaki ameliyat robotu ile beyne bağlanıyor:

neuralink ameliyat robotu


Elon Musk'ın açıklamalarına göre Neuralink ameliyat robotu, kafa derisinin küçük bir bölümünü kaldırıyor, cihazın elektrotlarını beyne implant ediyor, cihazı kafatasına kaynatıyor ve kafa derisini tekrar yerine dikiyor. Üstelik tüm bu operasyonlar, herhangi bir anestezi uygulanmadan, dakikalar içerisinde uygulanıyor.

Cihaz canlı yayında bir domuz üzerinde test edildi:



Neuralink'in canlı yayınındaki deneklerinden birisi Gertrude adındaki bir domuzdu. Geçtiğimiz yıl fareler üzerinde yapılan testlerin ardından cihazın nihai sürümü, domuzlar üzerinde test edildi. Canlı yayında cihazın bağlandığı bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarıldı ve takip edildi. Elon Musk, cihazın çıkarıldığı domuzların herhangi bir davranış değişikliği göstermediğini kaydetti.

Projenin ilk hedefi engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak olacak:

neuralink


Neuralink cihazları, herhangi bir nedenle fiziksel engele sahip olan insanlar için üretilecek. Bu sayede cihazı kullanan bireyler, bilgisayara bağlanan herhangi bir akıllı protezi, kablosuz olarak düşünceriyle kontrol edebilecekler. Bir akıllı telefon ya da bilgisayar kontrolünden öteye geçecek olan bu yaklaşım ile engelli bireylerin daha rahat bir yaşama kavuşmalarını sağlanabilir.

Neuralink’in ürkütücü derecede endişe yaratan yönleri de var:


Beynin doğrudan bilgisayarlara bağlanması, düşüncelerin okunabilmesi anlamına geliyor. Nasıl şu an akıllı telefonlarımızdaki sosyal medya uygulamaları alışkanlıklarımızı takip ediyorsa, bu cihazla davranışa dönüşmeyen düşünceleri takip etmek mümkün görünüyor.

Bir diğer endişe kaynağı ise beyin ve bilgisayar arasındaki bağlantının ters yönde de yapılabilme ihtimali. Yani bilgisayardaki elektronik sinyallerin beyin sinyallerine dönüştürülmesi ve yapay zekaların devreye girmesi... Böyle bir ihtimaller dizisi henüz felsefi ve hukuki tartışmaları bile tamamlanmayan bir geleceğin kapılarını aralıyor.

Neuralink’in akıllı protezler, akıllı telefonlar ve bilgisayar dışında sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlarına da bağlanabilir. Böyle bir durumda da insanların sadece gözlüklerle değil, beyinleriyle de dijital dünyalarda yer alması mümkün olacak. Bu aşamadan sonra da sizlere daha önce bahsettiğimiz simülasyon teorisinin kapılarını aralamış oluyoruz.

Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüz cihazı ne zaman piyasaya sürülecek?

Şu an için bu konuda net bir tarih vermek zor. Zira klinik testlerin tamamlanması, beklenmedik bir takvim gerektirebilir. Bu nedenle Elon Musk ve ekibi temkinli yaklaşarak sadace tarih öngörüsü paylaştılar.
 
Düşüncelerime komplo diyebilirsiniz saygı duyarım ama çok korkunç tehlikeli bir amaç güttüğünü düşünüyorum umarım yanılırım.
Zannımca Starlink'te de Bill Gates'te de bizlere sunmadığı binlerce detaylı olaylar.
Barış Özcan'da da vardı bunlar izledim de biraz tırstım açıkcası.
 
Düşüncelerime komplo diyebilirsiniz saygı duyarım ama çok korkunç tehlikeli bir amaç güttüğünü düşünüyorum umarım yanılırım.
Zannımca Starlink'te de Bill Gates'te de bizlere sunmadığı binlerce detaylı olaylar.
Barış Özcan'da da vardı bunlar izledim de biraz tırstım açıkcası.

Zaten amaç bu. Üstün bir ırk oluşturup herkesi bunlara hizmet ettirmek. Bu ırk soy bağlı değil ekonomik sınıfsal..
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri