Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Dünyanın En Kısa Zaman Ölçümü Yapıldı, Sadece 247 Zeptosaniye!

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,976
Puanları
113
Dünyanın En Kısa Zaman Ölçümü Yapıldı, Sadece 247 Zeptosaniye!

1.md.jpg

Almanya’dan fizikçiler, bugüne kadar yapılmış en kısa zaman ölçümünü gerçekleştirdi. Araştırmacılar bir fotonun, hidrojen molekülü boyunca geçtiği süreyi yaklaşık 247 zeptosaniye olarak ölçtü. Bir zeptosaniye saniyenin milyar kez trilyonda biri. Yani 20 sıfırdan sonra 1 var. 1 zeptosaniye= 0.0000000000000000000001 saniye Mikroskobik dünyada gerçekten çok fazla gizem var, çünkü her şey çok küçük ve inanılmaz hızlı bir şekilde gelişiyor. İşte böyle mikroskobik bir boyutta 1 saniye sonsuz gibi gelebiliyor, çünkü kimyasal bağların oluşması ve kopması sadece bir femtosaniyede gerçekleşiyor yani saniyenin katrilyonda birinde. Son yıllarda , femtosaniye lazer atımları kullanarak çok kısa süren olaylar ölçülebiliyor. Yeni yapılan ölçümde ise femtosaniyenin çok çok altına inildi. Araştırmacılar fotonun, hidrojen molekülünden geçiş zamanını 247 zeptosaniye olarak ölçtü. Referans olarak, zeptosaniye bir saniyenin sekstilyonda birine denk geliyor. Yani 0.0000000000000000000001 saniye! Eğer bir saniyedeki zeptosaniye sayısını saniye gibi düşünürsek, bu süre 31.7 trilyon yıl gibi uzun bir süreye denk gelir. Yani bu süre evrenden 2365 kat daha yaşlı olurdu. Yani zeptosaniye gerçekten çok ama çok kısa bir zaman dilimine denk geliyor.

Bu devrimsel ölçüm, Goethe Üniversitesi, DESY hızlandırıcısı ve Fritz-Haber Enstitüsü’nden araştırmacılar tarafından yapıldı. Aslında bu ölçüm bir ilk değil, 2016’da yine aynı ekip, fotonla vurulan helyum atomundan kopan elektronun süresini 850 zeptosaniye olarak ölçmüştü. Yeni ölçüm eski ölçüme göre 3.4 kat daha kısa olarak gerçekleşti. Aslında yeni deney eski deneye oldukça benziyor. Araştırmacılar, hidrojen molekülünü X ışınlarıyla belli bir enerji seviyesinde uyararak, moleküle iki taraftan da elektronlar yolladı. Araştırmacılar bu iki elektronun interferans desenlerini ölçerek, fotonun ilk hidrojen atomuna ne kadar sürede ulaştığını ve sonra da moleküle ne kadar sürede ulaştığını ölçtü . İşte sonuç, 247 zeptosaniyeye kadar çıkıyor.

“İlk kez molekülün içindeki elektron kabuğunun, aynı anda her yerde ışığa aynı reaksiyonu vermediğini gözlemledik. Zaman gecikmesi oluyor çünkü, bilgi moleküle ışık hızında yayılıyor,” diyor baş araştırmacı Reinhard Dörner. Araştırma Science dergisinde yayınlandı. Kaynak: Goethe University Frankfurt

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, Forumkalemi.Com .
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar