Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yemek Sözlük Dereotu (1 Görüntüleyen)

YarenYaren is verified member.

Gölgesine Razı Bir Fesleğen
Emektar Üye
Puan 113
Çözümler 0
YarenYaren is verified member.
Ekli dosyayı görüntüle 9296
Maydanozgiller familyasından olan dereotunun Latincesi anethum graveolens'dur. Ülkemizde ise bölgelere göre farklı isimler alır. Tarhana otu, tere otu, durak otu, börek otu gibi isimler bunlardan birkaçıdır.
Dereotunun gövdesi yeşil ya da mavi-yeşil renkli, yuvarlak kesitli, içi boş ve ana gövdeden dallara ayrılan bir yapıya sahiptir. Tüysü yapraklı ve narin yapıda, hoş kokulu bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak görülen dereotu, ilkbahar aylarında yeşerir ve yaz ortalarına doğru üzerinde sarımsı renkli, hoş kokulu çiçekler açar.

Dereotu A, E ve C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. İçeriğinde protein, vicenin, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, eterik yağ, amin, kahve asidi, kloren asidi ve ferula asidi bulunur.
Dereotu, özellikle kalsiyum yönünden zengin olması sebebiyle sütün alternatifi olarak görülür. İnek sütünde 117 miligram kalsiyum bulunurken dereotu 208 miligram kalsiyum oranına sahiptir.

Dereotunun faydaları nelerdir?​

-Dereotu, hoş kokusu ile özellikle ağız kokusu sorunlarına iyi gelir. Yemeklerle ya da yemeklerden sonra bir tutam çiğnendiğinde nefes kokusunu tazeler.

-Sindirim sorunu olan kişiler, dereotunu yemekler ile birlikte tüketir ise hazmın kolaylaşmasını sağlar. Dereotu, mide ve bağırsak gazlarını giderir.

-İdrar söktürür. Böylece vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.

-Uykusuzluk ve hıçkırık sorunu yaşayanlar, düzenli dereotu tükettiği takdirde bu sorunlarının ortadan kalktığını görecektir.

-Dereotu, kadınlar için menopoz döneminde yararlıdır. Kemik erimesine iyi gelir. Emzikli annelerde sütün gelişini artırır.

-Kan basıncını düşürme etkisi ile dereotu, yüksek tansiyon hastalarına fayda sağlar.

Dereotu nasıl tüketilir?​

Dereotu, taze ve kurutulmuş olarak kullanılır. Hoş kokusu sebebiyle genellikle salatalarda ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. Yemeklere lezzet verir. Ayrıca börek, poğaça ve tuzlu kek gibi hamur işlerinde de kullanılır. Dereotunun tohumları çay olarak tüketilir.

Zeytin yağlı yemeklerde kullanıyoruz çoğunlukla, kuru değil taze olarak tüketim alışkanlığımız var aile olarak.
Salata da Özelliklede balık ile olmazssa olmazımızdır.
Nane ile beraber kurusun çok nadir, oda varsa cacığın üstüne serpiştiririm :)

Hayatımda bir defa dereotlu poğaça yaptım çok dillendirildi diye ilk ve son oldu biliyorum çoğu kişi çok sever ama ben tadını hiç beğenmedim desem ??

Yesillik alirken sırrf vitaminiinden faydalanalim diye aldiğim olmuştur,bir turlu sevemedim .poğaçasini seviyorum.
Sirkeli suda bekletilmeden tuketilmemeli.:D

Bilhassa yeşil kabağa çok yakışıyor ara sıra da soğuk Salatalarda kullanırım ..

Dereotunu kendi başına çok sevmesem de poğaça da ve mezelerde kırmızı çizgimdir. Özellikle haydariyi bol dereotlu severim. :love:

Dereotu çok baskın bi lezzettir,yerinde ve dozunda kullanılmazsa tadı kaçar,öyle yemekler vardır ki onsuz eksiktir,sözgelimi bakla ,dereotu yoksa bakla pişirmem ben mesela ..
Son yıllarda karbonhidrat bazlı salatalar çok meşhur ,ben de çok yaparım ve mutlaka dereotu kullanırım..
Nohut,börülce,şehriye vb salatalardan bahsediyorum..

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri