Ekli dosyayı görüntüle 9296
Maydanozgiller familyasından olan dereotunun Latincesi anethum graveolens'dur. Ülkemizde ise bölgelere göre farklı isimler alır. Tarhana otu, tere otu, durak otu, börek otu gibi isimler bunlardan birkaçıdır.
Dereotunun gövdesi yeşil ya da mavi-yeşil renkli, yuvarlak kesitli, içi boş ve ana gövdeden dallara ayrılan bir yapıya sahiptir. Tüysü yapraklı ve narin yapıda, hoş kokulu bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak görülen dereotu, ilkbahar aylarında yeşerir ve yaz ortalarına doğru üzerinde sarımsı renkli, hoş kokulu çiçekler açar.
Dereotu A, E ve C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. İçeriğinde protein, vicenin, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, eterik yağ, amin, kahve asidi, kloren asidi ve ferula asidi bulunur.
Dereotu, özellikle kalsiyum yönünden zengin olması sebebiyle sütün alternatifi olarak görülür. İnek sütünde 117 miligram kalsiyum bulunurken dereotu 208 miligram kalsiyum oranına sahiptir.
-Sindirim sorunu olan kişiler, dereotunu yemekler ile birlikte tüketir ise hazmın kolaylaşmasını sağlar. Dereotu, mide ve bağırsak gazlarını giderir.
-İdrar söktürür. Böylece vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
-Uykusuzluk ve hıçkırık sorunu yaşayanlar, düzenli dereotu tükettiği takdirde bu sorunlarının ortadan kalktığını görecektir.
-Dereotu, kadınlar için menopoz döneminde yararlıdır. Kemik erimesine iyi gelir. Emzikli annelerde sütün gelişini artırır.
-Kan basıncını düşürme etkisi ile dereotu, yüksek tansiyon hastalarına fayda sağlar.
Maydanozgiller familyasından olan dereotunun Latincesi anethum graveolens'dur. Ülkemizde ise bölgelere göre farklı isimler alır. Tarhana otu, tere otu, durak otu, börek otu gibi isimler bunlardan birkaçıdır.
Dereotunun gövdesi yeşil ya da mavi-yeşil renkli, yuvarlak kesitli, içi boş ve ana gövdeden dallara ayrılan bir yapıya sahiptir. Tüysü yapraklı ve narin yapıda, hoş kokulu bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak görülen dereotu, ilkbahar aylarında yeşerir ve yaz ortalarına doğru üzerinde sarımsı renkli, hoş kokulu çiçekler açar.
Dereotu A, E ve C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. İçeriğinde protein, vicenin, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, eterik yağ, amin, kahve asidi, kloren asidi ve ferula asidi bulunur.
Dereotu, özellikle kalsiyum yönünden zengin olması sebebiyle sütün alternatifi olarak görülür. İnek sütünde 117 miligram kalsiyum bulunurken dereotu 208 miligram kalsiyum oranına sahiptir.
Dereotunun faydaları nelerdir?
-Dereotu, hoş kokusu ile özellikle ağız kokusu sorunlarına iyi gelir. Yemeklerle ya da yemeklerden sonra bir tutam çiğnendiğinde nefes kokusunu tazeler.-Sindirim sorunu olan kişiler, dereotunu yemekler ile birlikte tüketir ise hazmın kolaylaşmasını sağlar. Dereotu, mide ve bağırsak gazlarını giderir.
-İdrar söktürür. Böylece vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
-Uykusuzluk ve hıçkırık sorunu yaşayanlar, düzenli dereotu tükettiği takdirde bu sorunlarının ortadan kalktığını görecektir.
-Dereotu, kadınlar için menopoz döneminde yararlıdır. Kemik erimesine iyi gelir. Emzikli annelerde sütün gelişini artırır.
-Kan basıncını düşürme etkisi ile dereotu, yüksek tansiyon hastalarına fayda sağlar.