Depremde provokatörler tarafından üretilen yalanlar ve gerçekler
Deprem ile birlikte profesyonel provokatörlerde sosyal medya, televizyon ve gazeteleri kullanarak ürettikleri yalan ve iftiralarla kaos çıkarma peşindeler.
Provokatörler tarafından üretilen yalanları ve bunun gerçeklerini derledik:
1. “Türkiye’nin Milano Konsolosluğu, AFAD ve Kızılay yerine Diyanet Vakfı’nın yardım hesaplarını paylaştı.”
YALAN
Fatih Altaylı twitter hesabından attığı bir tweette Türkiye’nin Milano Büyükelçiliğinin AFAD ve Kızılay yerine Diyanet Vakfı’nın yardım hesaplarını paylaştığını ileri sürdü.
GERÇEK
7 Şubat tarihinde Türkiye’nin Milano Büyükelçiliği’nin yaptığı paylaşımda AFAD, Kızılay ve TDV’nin yardım hesaplarını birlikte paylaştığı ortaya çıktı.
2. "Hatay’a Hiçbir Yetkili Gelmedi”
YALAN
CHP milletvekili Suzan Şahin "Hatay'a hiçbir yetkili gelmedi" iddiasında bulundu.
GERÇEK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Bakan Soylu’nun Kahramanmaraş; Bakanlar Kirişçi, Akar ve Koca’nın Hatay; Bakan Kasapoğlu’nun Osmaniye; Bakan Karaismailoğlu’nun Adıyaman; Bakan Bozdağ’ın Diyarbakır; Bakan Nebati’nin Şanlıurfa; Bakan Kurum’un Gaziantep ve Kilis; Bakanlar Yanık ve Dönmez’in Adana; Bakanlar Ersoy ve Özer’in ise Malatya’da olduğu açıklandı.
3. “Şanlıurfa Ertuğrul Gazi mah. 345. sk. Yağmur apt no 12: Çöktü ve yardım gitmedi.”
YALAN
Sosyal medyada yapılan “Şanlıurfa Ertuğrul Gazi mah. 345. sk. Yağmur apt no 12” adresiyle ilgili çöktüğü ve yardım gitmediği iddiaları ortaya atıldı.
GERÇEK
Şanlıurfa Valiliği: “Bu adresle ilgili asılsız ihbarlar yapılmakta. Ekiplerimiz adresi kontrol ettiğinde ihbarın asılsız olduğunu görmüşlerdir.”
4. “İş Makinesi, Ekipman vb. Cihazların Gümrük Geçişlerinde Alınan Vergileri Kaldırılmadı”
YALAN
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu paylaştığı bir tweette deprem bölgelerinde kullanılmak üzere iş makinesi, ekipman vb. cihazların gümrük geçişlerinde alınan vergilerinin kaldırılmadığını iddia ederek devleti suçlamıştı.
GERÇEK
7 Şubat tarihinde Ticaret Bakanlığı deprem bölgelerinde kullanılmak üzere gümrükten geçirilecek olan yardım malzemelerinin geçişinde kolaylık sağlandığını açıkladı.
5. “Deprem bölgesinde plakasız sinyal kesici (jammer) araçları dolaşıyor”
YALAN
“Deli mi ne?” isimli Youtube kanalı sahibi Fester Abdü bağlandığı bir yayında deprem bölgesinde plakasız sinyal kesici (jammer) araçların dolaştığını söyledi.
GERÇEK
bahsedilen araçlar özel askeri ekiplerin kullandığı radyo frekans cihazları olduğunu ve depremde yıkılan bölgelerin haritalandırılmasında kullanıldığını söyledi.
6. “Erdoğan deprem sonrası CHP’li belediyeleri aramadı.”
YALAN
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem zamanı bile ayrımcılık yaparak, depremde zarar gören illerden CHP’li başkanları aramadı.
GERÇEK
Depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Hatay Valisi Rahmi Doğan’la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sözcü, bu haberi sonradan sildi.
7. “Deprem Bölgesinde Arama Kurtarma Çalışması Yapılmıyor”
YALAN
Bazı sosyal medya hesaplarından deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışması yapılmadığı iddia edildi.
GERÇEK
Depremden sonra 10 dakika içinde arama-kurtarma faaliyetleri başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat saat 13:04 itibariyle 9 bin personelin arama kurtarma çalışması yürüttüğünü ve bu sayının sürekli artmakta olduğunu ifade etmişti. 6 Şubat - 23:50 itibari ile 6 bin 345 kişi enkaz altından kurtarılmıştı.
8. “Deprem Sonrası Malatya’da Kızılay Bölge Kan Merkezi Tamamıyla Yıkıldı”
YALAN
GERÇEK
Depremler sonrası Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi binasında ufak çaplı hasar meydana geldi. Hasar, binadaki faaliyetleri durduracak düzeyde değildi. Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi, faaliyetlerine devam etmektedir.
9. “Afet Bölgelerindeki Arama Kurtarma Çalışmalarında TSK Devreye Girmedi”
YALAN
Bazı sosyal medya hesapları ve basın yayın kuruluşlarından deprem sonrası TSK’nın herhangi bir şekilde olaya müdahil olmadığı iddia edildi.
GERÇEK
Depremden hemen sonra binlerce TSK unsuru arama kurtarma ve asayişi sağlama çalışmalarına destek vermeye başladı. Örneğin İnsani Yardım Tugayı Malatya’da, KKTC’de konuşlu bulunan 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı Mersin’de, 5’inci Kolordu İstihkam Alayı Doğal Afetler Arama Kurtarma Timi Hatay Kırıkhan’da çalışmalara hemen başladı.
41’inci Komando Tugay Komutanlığında görevli Mehmetçikler, arama tarama faaliyetlerini aralıksız sürdürdü. TSK, kurduğu hava koridoru aracılığıyla A400M nakliye uçaklarının da bulunduğu 37 hava aracı ile arama kurtarma ekiplerini ve yardım malzemelerini taşımaya ve yaralı vatandaşları tahliye etmeye başladı. CH-47 ve AS-532 tipi helikopterler, Deniz Kuvvetlerine ait TCG SANCAKTAR, TCG BAYRAKTAR ve TCG OSMANGAZİ gemileri, deprem bölgesine temel ihtiyaç malzemeleri sevkine başladı. İskenderun Limanı’na demirleyen TCG İskenderun gemisi, afet bölgesindeki yaralıları Mersin’deki hastanelere taşımak için görevlendirildi.
10. ”Deprem Sonrasında Atatürk Barajı’nda Çatlaklar Oluştu”
YALAN
Bazı sosyal medya hesaplarından deprem sonrası Atatürk Barajında çatlaklar oluştuğu iddiası yayıldı.
GERÇEK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremin ardından yaptığı açıklamada tüm barajlarımızla alakalı bölgenin tamamının kontrolden geçirildiğini ve Malatya Sultansuyu Barajı dışında herhangi bir barajda sorun yaşanmadığını açıkladı. Şanlıurfa ve Malatya Valiliği ile Birecik Kaymakamlığı, resmi sosyal medya hesaplarından barajlarda herhangi bir sorun yaşanmadığını açıkladı.
11. “Afet Bölgesine Giden İş Makinaları Engelleniyor”
YALAN
Bazı sosyal medya hesaplarında afet bölgesinde giden iş makinalarının engellendiği iddia edildi.
GERÇEK
8 Şubat saat 22:00 itibariyle depremden etkilenen bölgelerde 5 bin 531 araç ve iş makinası, arama kurtarma çalışmalarında fiilen kullanılmaktaydı. Bölgedeki çalışmalara destek vermek için gelen bazı iş makinaları, plan ve koordinasyonun ardından yönlendirilmekteydi. Zira planlı hareket etmeyen araçlar, bölgedeki çalışmaları sekteye uğratacak trafik yoğunluğu ve karmaşaya neden olmaktaydı. Bir engelleme veya keyfi bekletme durumu söz konusu değildi.
12. “İsrail’den Gelen Yardım Ekibi Bekletiliyor”
YALAN
Fatih Altaylı İsrail’den gelen yardım ekibinin havalimanında bekletildiğini iddia etti.
GERÇEK
İsrail’den gelen yardım ekibi, diğer ülkelerden gelen yardım birimleri gibi koordinasyon amaçlı kısa bir süre bekletilmiştir. Uzun süreli bir bekleyiş ya da kasıtlı bekletme söz konusu değildir. Dışişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, gelen yardım ekipleri koordinasyon ve işlemlerden sonra afet bölgelerine intikal ettirilmiştir. İddianın kaynağı olan Fatih Altaylı son açıklamasında, “İsrailli kurtarma ekibi görev yerine intikal etmiş.” ifadelerini kullanmıştır.
13. ”Hatay Havalimanı Ankara Büyükşehir Belediyesi Tarafından Onarıldı”
YALAN
Kemal Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş tarafından Hatay Havalimanının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onarıldığı iddia edildi.
GERÇEK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinesinde İGA Airport ekipleri tarafından havalimanında onarım çalışmalarına başlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesine ait araçlar, diğer birçok belediyenin araçları gibi moloz ve hafriyat atıklarının taşınması için havalimanında görevlendirildi.
14. “Macaristan’dan Gelen Yardım Ekibi Kötü Muameleye Maruz Kaldı”
YALAN
Bazı yayın organları ve sosyal medya hesaplarında Macaristan’dan gelen yardım ekibinin kötü muameleye maruz bırakıldığı iddia edildi.
GERÇEK
Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, sosyal medya hesabından “Macar kurtarma ekibini taşıyan otobüsün benzini bitince benzin parasını halktan birinin ödediğini, poğaça aldıkları yerde dükkan sahibinin elindeki poğaçaların yarısını hediye ettiğini” açıkladı.
15. “HDP’li Ağrı Patnos Belediyesi’nin Deprem Bölgesine Ulaştırmaya Çalıştığı Yardım Aracına Kaymakamlık Tarafından El Konuldu”
YALAN
HDP tarafından gönderdikleri yardım aracına kaymakamlığın el koyduğu iddia edildi.
GERÇEK
Patnos Belediyesi’nde toplanan yardımların yüklendiği bir aracın; trafik sigortası, muayenesi ve plakası bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca ilgili araç, uzun yol kış şartlarına da elverişli olmayışı sebebiyle Patnos Belediye Başkanı Emrah Kılıç ve beraberindekilerin kendi rızasıyla, kaymakamlığın yardım toplama alanına teslim edildi. Bahse konu yardımlar, yardım toplama tırlarına yüklenerek AFAD tarafından Ağrı’daki AFAD Yardım Toplama Merkezi’ne sevk edildi.
16. “Hatay’da Yıkılan Binaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ödül Verdiği Servet Altaş’ın Firması Ser-Al İnşaat Yaptı”
YALAN
Bazı sosyal medya hesaplarından Hatay’da yıkılan binaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ödül verdiği Servet Altaş tarafından inşa edildiği iddiası paylaşıldı.
Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.