- Katılım
- 3 Mar 2021
- Mesajlar
- 8,001
- Tepkime puanı
- 25,739
- Puanları
- 113
- Konum
- Siirt
- Burç
- Akrep
- Memleket
- Siirt
- Cinsiyet
- Takım
Türkiye ekonomisi aşağı yönlü hareketine devam ediyor. Alım gücünün hızla düştüğü gözlenirken büyüme rakamları ile ekonominin iyileşme ümitleri beklentileri karşılamıyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Kızılcahamam Kampında partilileriyle yaptığı görüşmelerde: “Dar gelirliler sıkıntıda, inkar edecek değiliz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz bakmayın 6’lı masanın ‘şöyleymiş böyleymiş’ dediğine, sosyal medyada yazılan çizilenlere. Bu ülkeyi yönetmek o kadar kolay değil. Kuraklık oldu, ardından salgın, sonra Rusya-Ukrayna krizi… Bütün bunlara rağmen biz ‘yatırımlara devam’ ettik, çarklar döndü. Evet, dar gelirliler sıkıntıda, bunu inkâr edecek değiliz. Ama bu kesimlerle ilgili de gereken adımlar atılacak.” dedi.
Yine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, “Çarklar dönüyor. Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor. Ama biz dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik gelirlerini artırıcı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece onları enflasyonun karşısında korumaya çalışıyoruz” sözleriyle dar gelirlilerin sıkıntılar çektiğini kabul etmişti.
Ekonominin dar gelirlileri çok kötü etkilediği ve orta sınıfın varlığını ortadan kaldırdığı ifade edilirken, Türkiye’deki milyoner sayısının, yeni ekonomi politikaları ile beraber hızla arttığı gözlendi.
Enflasyonun yükseldiği, alım gücünün düştüğü ve milyoner sayısının beş ayda yaklaşık 89 bin kişi arttığı Türkiye ekonomisinde işlerin yoluna girmesi için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye göre “Aralık ayı” gelmeliyken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre ise belirsiz bir zaman diliminde işler yoluna girecek ve gerekli adımlar atılacak.
Türkiye’de resmi verilere göre Kasım 2021’de yüzde 21,3 olan yıllık enflasyon, Aralık'ta yüzde 36, Mart'ta yüzde 61 ve son olarak Mayıs ayında yüzde 73,5 ile geride kalan 24 yılın zirvesine ulaştı. Dolar kuru ise Aralık ayında gördüğü 17,82’lik rekor seviyesine yakın seyrediyor.
Düşük faiz yüksek kur politikasına dayanan ve "Yeni Ekonomi Modeli" olarak adlandırılan sistemde banka hesaplarında 1 milyon lira ve üzerinde mevduatı olan kişi sayısının ve bu kişilerin toplam mevduatının arttığı belirlendi.
DW Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verileri de yeni ekonomi politikasından birilerinin kar elde ettiğini kanıtlıyor.
“BDDK’ye göre hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat olan mudi sayısı Kasım 2021’den Nisan ayına dek geçen beş aylık süreçte 511 bin 405 kişiden 600 bin 118’e çıktı. Buna göre yüksek enflasyon döneminde 88 bin 713 kişi daha milyoner oldu. Milyoner sayısı beş ayda yüzde 17 arttı.
Hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat olanların serveti ise Kasım 2021’deki 3 trilyon 246 milyar 796 milyon TL’den 3 trilyon 896 milyar 209 milyon TL’ye çıktı. Buna göre beş ayda milyonerlerin serveti 649 milyar 413 milyon TL arttı. Öyle ki servet artışı yüzde 20 oldu.
Milyonerlerin ortalama mevduatı ise aynı dönemde 6 milyon 349 bin liradan 6 milyon 492 bin liraya çıktı. Milyonerlerin 545 bin 477’sini yurt içi yerleşikler, 54 bin 641 bini yurt dışı yerleşikler oluşturdu. Yurt içinde yerleşik milyonerlerin mevduatlarının 1 trilyon 533 milyar lirası yerel para cinsi, 1 trilyon 993 milyar lirası döviz tevdiat hesabı, 125 milyar 781 milyon lirası da kıymetli maden depo hesaplarından oluştu.
Kasım ayına göre, hesabında 1 milyon liranın üzerinde mevduat olan yurt içi yerleşiklerin TL cinsinden hesapları 572 milyar 426 milyon lira, döviz hesapları 28 milyar 572 milyon lira, kıymetli maden depo hesapları 18 milyar 171 milyon lira arttı.”
Kaynak : Haksöz Haber