Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Daha Verimli Öğrenmenizi Sağlayacak 8 Bilgi

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,291
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,984
Puanları
113
Ekli dosyayı görüntüle 2271

Günümüzde, bilgiye erişim artık parmaklarımızın ucunda çoğunlukla. Ancak bu bilgilerin bir kısmını deneyimlerimizle birleştirerek içselleştirebiliyor olsak da, bir çok bilgiyi kısa süreli hafızamızdan uzun süreli hafızamıza transfer edebilmemiz mümkün olmuyor, yani unutuyoruz.

Kısa süreli hafızanın, nam-ı diğer işleyen belleğin beynin not defteri gibidir. Bilgiyi yakalanıp işe yarar hale getirilmesini sağlar. Bir şeye odaklandığımızda ya da bilişsel bir çaba gerektiren görevleri yerine getirirken bu belleği kullanırız.

İşleyen belleğin iyi bir performansla çalışması, yüksek zekâ seviyesine sahip olmaktan ya da entelektüel ve akademik açıdan bilgiyle donanmaktan daha önemli. Ve bu sistemi geliştirmek de mümkün.

Bu yazıda, bu konuda yapılan araştırmalardan derlenmiş, size yardımcı olabilecek 8 bilgiyi bulabilirsiniz.

Verimli Bir Öğrenme Deneyimi İçin

1- Parçalar halinde öğrenin

Diyelim ki, gitar çalmayı öğrenmek istiyorsunuz. Gitar çalmaya yeni başladığınızda da, tek seferde Rodrigo’nun gitar konçertosunu öğrenmeyi ve doğru bir şekilde çalmayı tabii ki umut etmiyorsunuzdur.

Yapılan araştırmalara göre, küçük hedefler halinde parça parça öğrenmek ve bütün bu öğrenilenleri birleştirmek, bütün bir yeteneğin kazanılmasını kolaylaştırıyor.

Gitar örneği üzerinden devam edecek olursak, gitara başladığınızda ilk olarak birkaç akor öğrenip, bu akorların seslerini ayrı ayrı ve doğru bir şekilde çalmaya başlayıp daha sonra bu akorlar üzerinden doğru ritmde şarkılar çalmayı öğrenmek çok daha faydalı olabilir.

2- Çoklu Görevden (multitasking) kaçının

Birçok insan, insan beyninin 2 farklı göreve aynı anda eşit dikkati ayıramayacağının farkında. Fakat insanların çok azı bu bilgiyi öğrenme süreçlerinde kullanıyor.

İlk maddede, bir yeteneği kazanırken özellikle küçük parçalar halinde öğrenmenin faydalı olacağını söylemiştik. Burada önemli olan nokta ise, her bir küçük parçaya ayrı ayrı bütün enerjinizi ayırmanız gerektiğidir.

Eğer dikkatiniz dağılırsa, orijinal görevinize yeniden dikkatinizi toplamanız, kabaca 25 dakika sürüyor.



Birçok şeyi aynı anda öğrenmeye çalışırsanız, zamanla farklı konseptleri ya da yetenekleri yarım yamalak öğrenmiş oluyorsunuz ve herhangi bir alanda uzmanlaşamıyorsunuz

3- Kağıt kalem ile not alın

Eğer bilgiyi anlamaya çevirmek istiyorsanız, yapılan araştırmalara göre, o bilgiyi kağıt kalem ile not almanız faydalı olabilir.

Yapılan araştırmaya göre, kalem kağıtla not alan öğrenciler, bilgisayarlarına not alan öğrencilere göre daha iyi öğreniyorlar.

Bulgular, kağıt kalem kullanarak not alan öğrencilerin, olguları daha iyi hatırladıklarını, karmaşık bilgileri daha iyi sınıflandırdıklarını ve bilgiyi daha iyi birleştirdiklerini gösteriyor.

4- Hata yapmaktan korkmayın

Öğrenme; denemek, yanılmak ve nerede hata yaptığınızı bulmaktan geçer. 2014 yılında motor öğrenme üzerine yapılan bir çalışmanın bulgularına göre, beynimiz de hatalarımızı kaydediyor. Dolayısıyla daha sonra bu hafızalarımızın üzerinden geçip daha iyisini yapmamız mümkün.

Başarıya giden yolda hata yapmaktan çekinmeyin. Hatalarınızı öğrenme sürecinizin bir parçası olarak gördükçe ve üzerinde düşünmek için efor sarf ettiğiniz sürece, size yeni bakış açıları kazandırdıklarını ve olaylara geniş bir çerçeveden bakmaya başladığınızı fark edeceksiniz.

5- İyimser bir bakış açısı edinin

Pozitif psikoloji üzerine on yıllardır yapılan araştırmaların bulgularına göre, eğer bir konuya açık fikirli yaklaşıyorsak ve gelişmemiz için yeterli alanı o konuya ayırıyorsak daha başarılı olabiliyoruz.

Öğrenememiş olmak ya da hatalar yapmak bir ölçüt değildir.

verimli öğrenmek


6- Bilinen Konseptleri Bilinmeyenler İçin Kullanın

Eğer bir birey, bir konuyu anlamakta zorluk çekiyorsa, halihazırda bildiği başka bir konu yardımıyla daha rahat öğrenmesi sağlanabilir. Örneğin matematikteki eğimi öğrenmekte zorluk çeken bir bireye, eğim kavramı futboldaki falsolu serbest vuruş üzerinden anlatılabilir.

Kafa karıştırabilecek kavramları öğrenmede oldukça faydalı olan bu pratiklere bağlantılı öğrenme adı veriliyor.

7- Öğrendiklerinizi başkalarına da öğretin

Başlıktaki durum, ‘protégé effect’’ yani kabaca yardım etme etkisi olarak adlandırılıyor. Daha önce öğrendiğiniz bir konsepti kendi kelimelerinizle sunduğunuz zaman yalnızca o konudaki uzmanlığınızı aktarmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda o konu üzerindeki kavrayışınızı da arındırıyorsunuz.


Öğrencilerin genel olarak canını sıksa da, öğrendikleri kavramları kendi kelimeleri ile ifade etmeleri, öğrenmenin pekişmesi için oldukça faydalı olabiliyor.

8- Çocuklar gibi düşünün
Aslında öğrenme beynin doğasında var. Ancak zaman içinde öğrenme becerimiz fizyolojik değil, psikolojik nedenlerden dolayı zayıflıyor. Yetişkinler, biriken bilgi ve deneyimlerine güvenerek yeni bir şeyler öğrenmeye daha az heves duyuyor.

Nevada Üniversitesinden Gabriela Wulf un araştırmasında, yetişkinlerin öğrenirken detaylara dikkat ettiği, çocuklarınsa detaylarla ilgilenmeyip deneyimin kendisine karşı coşku gösterdikleri görüldü. Görünen o ki bir çocuk gibi deneyimin kendisinden zevk alarak öğrenme yöntemi çok daha başarılı.
 
Son düzenleme:

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,525
Tepkime puanı
5,652
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
kagıt kalem ile not almak daha iyi diyorlar..
benim hiç yapamadığım şey. mesela rap lirikali bile kagıta yazamıyorum ben . dijitalde yazıp kagıta döküyorum. aslında el ile yazılması beyine yazılması diye bir bilgi okumuştum doğru olabilir.
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Öğrenme denetimden geçer, bol tekrar deneyim, hatalarını düzeltme, not alma, egzersiz ve geliştirme, öğretme becerisi.

Muhteşem bir konu. Teşekkür ederim...
Hızlı okuma tekniklerine bu disiplini kullanmış başarıya ulaşmıştım
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,291
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,984
Puanları
113
Öğrenme denetimden geçer, bol tekrar deneyim, hatalarını düzeltme, not alma, egzersiz ve geliştirme, öğretme becerisi.

Muhteşem bir konu. Teşekkür ederim...
Hızlı okuma tekniklerine bu disiplini kullanmış başarıya ulaşmıştım

Bende başarıya ulaşmak istiyorum :nida

Birde bu tekniklerle yapmaya çalışayım :)
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar