Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Bilim Atölyesi COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?

COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?


Dijital Öğrenmenin GeleceğiYMCA

Tavsiye Makale
  • Yazar Aslı Ece Koçak
  • Editör Qasem
  • 2 Ağustos 2020
  • 5 dakika
  • 1,092
    Okunma Sayısı
[COLOR=var(--fr-element-metin)]Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, Çin’de başlayan koronavirüs türü olan SARS-CoV-2 nedeni ile küresel salgın ilan edildi. COVID-19 diğer adı ile bilindiği üzere koronavirüs, dünya çapında birçok alana etki edip değişikliklere neden oldu ve halen etkileri devam etmektedir. Pandemi süreci, eğitim üzerinde de değişikliklere yol açmıştır. Bu yazıda, pandemi sürecinin eğitim ve öğrenciler üzerindeki etkileri ele alınarak uygulanacak yeni sistemi etkileyebilecek parametreler sunulacaktır.[/COLOR]
Günümüzde, “21. yüzyıl dijital okur-yazarlık” kavramı ortaya çıktı. Western Syndey Üniversitesi Dijital Okuryazarlığı bilgiye erişimin internet platformları, sosyal medya ve mobil cihazlar gibi dijital teknolojiler aracılığıyla sağlandığı bir toplumda yaşamak, öğrenmek ve çalışmak için sahip olunması gereken beceriler olarak tanımlıyor. Aslında, pandemi sürecinden önce de eğitim alanında reformlar yapılmaya başlanmıştı ama pandemi süreci bu reformları hızlandırıp zorunlu hale getirdi. Eğitim alanı da 21. yüzyıl becerilerine uyum sağlayacak şekilde inşa edilmeye başlandı.

Pandemi sürecinin başlaması ile uzaktan eğitim sisteminin temelleri atılmaya ve yeni bir eğitim düzeni oluşturulmaya başlandı. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler kendilerini daha önce alışkın olmadıkları bir durumun içinde buldular. Bir anlamda bu sürecin başlaması ile birlikte dijital bir dönüşüm yaşanmaya başladı.

Türkiye de Durum

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 42. maddesinde, "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.’’ ifadesi ile Eğitim Hakkına vurgu yapılmıştır. Pandemi sürecinde büyük bölümünü engelli çocukların ve mülteci çocukların oluşturduğu bazı kesimler bu haklarından faydalanamadılar. Bunun en önemli nedeni engelli ve mülteci öğrencilere yönelik eğitim hizmetlerinin farklı olmasıydı. Engeli öğrenciler için ya özel eğitim veren okullar ya da kaynaştırma öğrencisi olarak devlet okullarına gitme tercihi sunulur. Mülteci öğrenciler için ise iki seçenek bulunmaktadır; geçici eğitim veren okullar ve devlet okulları.


Pandemi sürecinde Türkiye’de EBA ve TRT kanalı ile eğitime devam edilirken olumsuz etkilenen öğrencilerin yanında bu iki grubun da dezavantajlı olduğunu görülüyor. Sonuçta, uzaktan veya dijital eğitim özel eğitim veren okullar ve geçici eğitim veren okullar için dikkate alınmadı, bu nedenle bu öğrenciler eğitim haklarından mahrum kaldılar.
Dijital Öğrenme
Dijital ÖğrenmeCollege Chalo
Diğer bir yandan ise özel okullara devam edilmelidir.

Peki Ya Pandemiden Sonra?

Eğitim bilimcilerinin aklına pandemi sürecinden sonra eğitim sistemin nasıl dönüşeceği ile ilgili sorular yer etmeye başladı. Geleceğin eğitiminin günümüzdekinden farklı şekilde tasarlanacağı öngörülüyor. Ayrıca, dijital dünya ve psikolojik faktörler yeni oluşacak eğitim sistemininin unsurları arasında olduğu da aşikar ve aşağıda bu iki faktör ele alınacaktır.
Bu noktada, yapay zeka (AI) temel araçlardan biri olabilir çünkü yapay zekanın sağladığı birçok avantaj vardır. Her insan gibi, her öğrencinin kendi öğrenme stili ve ihtiyaçları var. Eğitim, sistematik ve belirli bir düzende olmasına rağmen, yapay zeka öğrencilerin eğitimdeki bireysel ihtiyaçlarını anlama fırsatı verir. Bu şekilde yapay zeka, öğrencinin potansiyelini artırarak tam potansiyeline ulaşması için bir aracı olabilir. Ayrıca, yapay zeka, alınması gereken önlem durumlarını ortaya çıkararak süreci hızlandırabilir. Bu nedenle, yapay zeka sayesinde öğrencilere yönelik erken müdahale yapılarak başarılarını arttırabilmek mümkündür.
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var?
Buraya görüş ve sorularınızı yazabilirsiniz...
 

saphira

FK Üyesi
minik ejderya
Katılım
14 Tem 2020
Mesajlar
666
Tepkime puanı
767
Puanları
93
Yaş
37
Konum
istanbul
Burç
Yengeç
Hobim
Oyun kitap film
Memleket
rize
Cinsiyet
Takım
jXd4NV
Pandemi sürecinin başlaması ile uzaktan eğitim sisteminin temelleri atılmaya ve yeni bir eğitim düzeni oluşturulmaya başlandı.

özellikle üniversitelerde bazı bölümlerde uzaktan eğitim sistemi mevcut.. çok yakın bir arkadaşım.. bu şekilde eğitim alarak ve hatta 1.likle bitirdi bölümünü.. bence eğlenceli taraflarıda var.. ki birçok dil eğitimide bu şekilde olmakta artık.. evden rahat ve güvenli ortamından çıkmadan eğitim alabiliyorsun.. aaaa aklıma geldi.. bi arkadaşımda bu şekil gitar dersi aldı.. uzaktan bağlantılı eğitim ile..

şuanda hala yeni eğitim-öğretim yılının nasıl olacağı tartışmaları sürüyor.. bence şu süreci daha ii bir düşüncenin altyapısını hazırlayarak geçirselerdi.. bence bu şekilde bi eğitim-öğretim krizi olmayacaktı..

daha ii bi düşünceden kasıt.. kimsenin elinden bu hakkı almadan.. uzak eğitim sistemi ile çözmek.. 10-15 li gruplarla.. bence ilkokul 1 bile ailelerininde yardımıyla verimli bi eğitim süreci işleyebilir.. lakin bunun için altyapı lazım.. özellikle donanım (laptop / kamera / mikrofon / masaüstü bilgisayar / en kötü tablet / evde bir ortam / öğrenmenin niteliği vb..) ülkemizde her çocuğun bu eğitim sistemi için donanımı yok.. bunu sağlamak maddi destek ile olur.. bizler de verici bi toplum deiliz malesef.. bol bol alıyoruz.. kendimizden başkasını düşünmüyoruz..

yeğenim başlayacak ilkokul 1 sınıfa.. bu hafta okula kayıt ettirdiler.. tabiki de son söz anne babanın.. ama biz oldukça sıkıntılı ve düşünceliyiz.. çünkü kardeşinin nadir görülen bir gen hastalığı var.. bağışıklık sistemi çok düşük.. ufacık nezle bile olması onda kollarını bacaklarını kullanamamasına neden olmakta.. ve ablası hergün olmasada okula gittiğini düşününce.. ve 6 yaşındaki bi sınıf dolusu çocuktan bahsedince.. kimin ne derece bu sürede korunduğunu da bilemediğimizden.. gizli taşıyıcılarda olabileceğinden.. covid e yakalanıp.. kardeşine bulaşma durumu aklımızdan hiç çıkmıyor..


sonuç bu sürec eğitim-öğretimi kötü etkiledi.. çünkü bunun için bir backup planımız yoktu.. sudan çıkmış balık misali çırpınıyoruz.. bakalım bu ayın sonunda okullar açılcak mı açılmayacak mı göreceğiz.. olumlu olması için dua ediyorum lakin pek de umudum yok..
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar