Çok kitap okuyanlar. (1 Görüntüleyen)

Çok kitap okuyan çok kişi gördüm. Ama sadece okuyordu. Okuduklarını yorumlamıyor, sadece okuyordu. Muhakeme etmiyor, sadece okunmuş listesine bir tane daha ekliyordu.

Bir de hep birbirinin tıpkısının aynısını anlatan kitaplar okuyanlar var. Belki 250 kitap okumuş ama içerik 5'i, 10'u geçmiyordu. Aynı kitabı 200 defa okur gibi, 200 kişiden aynı şeyleri okuyordu.

Hiçbir meseleye farklı açıdan bakmayı denememişti. Hep korkuyordu. Ya farklı bir şey çıkarsa? Ya sahih dediğim bilgi, hasen ya da zayıf çıkarsa? Ya farzdır diye bildiğim şeye, vacip ya da sünnettir diyen biri çıkarsa? Ya iman esası diye inandığım şey, imanın asli meselesi değildir diyen olursa?

Bu korkulardan dolayı okuduklarını sorgusuz sualsiz okumaya devam etti.

Bir de kaynak getiren okumuşlar var. Size bir meseleyi on kaynaktan ispat eder. Ama on kaynağın onu da aynı meşrebin, aynı mezhebin, aynı tarikatın, aynı ekolün mensupları...

Elli tane Hanefî kitabından vereceğiniz bilgi aynı şeyi diyecektir. Hepsi de örneğin kanın abdesti bozduğunu söyleyecektir. Bunu Hanefî usulü açısından kaynak göstermede mahsuru yoktur. Ama İslam'daki hükmü budur, bakın elli kitapta da öyle geçiyor demek, saplantıdır.

Bir kimse belli bir yaşa veya belli bir birikim elde edinceye kadar aynı türden yazılmış eser okumalıdır ki, öğrendikleri kalıcı olsun. Ama ömür boyu, bizim oğlan bina okur, gider gelir yine okur misali hep aynı şeyleri okuyacaksa ne gelişebilir ne de gelişimler karşısında durabilir.

Murat Padak
 
Bu yüzden çapraz okumalar, aynı konuda çok farklı fikirler farklı paradigmalar okumak bilgi birikimizi değerli kılar. Hayata bakış açımızı, doğrularımızı şekillendirir.
Doğru bakmak istiyorsanız farklı okumalar yapmaktan korkmayın. Saplantılarınızdan kurtulun...
 
Çarpraz okuma için kaynak bilmek gerekli. O zaman okumayı da birinin gözetiminde yapmak lazım. Bizi yönlendirecek kaynakları söyleyecek birine ihtiyaç var :) Kaynakları alacak bütçeyi söylemiyorum bile :)
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri