Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İslam Çok hoşuma giden bir benzetme var. (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,715
Çözümler
1
Tepkime puanı
46,114
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
Çok hoşuma giden bir benzetme var.

Âlimlerimiz, insanın kötü huylarını terk ederek güzel ahlak sahibi olmasını, bir kimsenin bahçesinde güzel bir ürün yetiştirmesi üzerinden anlatmışlar.

Ekim-dikim işiyle uğraşanlar bilirler. Eğer bir bahçeniz / tarlanız varsa ve oradan iyi ürün almak istiyorsanız, şu beş şeyi mutlaka yapmak zorundasınız:

1) Öncelikle bahçeyi zararlı bütün otlardan, dikenlerden, çalılardan temizlemeniz gerekir.

2) Toprağı gübrelemek gerekir.

3) Kaliteli tohum kullanmak gerekir.

4) Ürünü yeterli ve düzenli bir şekilde sulamak gerekir.

5) Ürünü böcek, tırtıl vb. zararlı haşerata karşı korumak için gerektiğinde ilaç kullanmak gerekir.

Kötü huylarından kurtulmak ve güzel ahlaka kavuşmak isteyen kimsenin yapması gereken şeyler de hemen hemen aynıdır.

1) Öncelikle nefsimizde bulunan hata, günah ve kusurları tam olarak tespit edip bunlardan kurtulmaya karar vermek, bunların tamamı için samimi bir şekilde tövbe etmek gerekir.

2) Sonrasında eğer çevremizde bizi günaha sürükleyecek kişiler, gruplar, ortamlar varsa buradan uzaklaşarak bizi hayra ve iyiliğe teşvik edecek, unuttuğumuzda hatırlatacak, yanlış yaptığımızda uyaracak arkadaşlar edinmek gerekir.

3) Sonrasında iyi huyların ne olduğunu iyice öğrenerek bunları edinmek ve hayatımıza yansıtmak için gayret göstermek gerekir.

4) İyi huyları sürekli beslemek için ibadetlere düzenli bir şekilde devam etmek, dua ve zikirlerle iyiliklerimizi geliştirmek gerekir. Rabbimiz “muhakkak ki namaz insanı kötülüklerden uzaklaştırır” (el-Ankebût 29/45) buyurmuyor mu? O halde ibadetlerin bu gücü ve etkisinden istifade etmek gerekir.

5) Kötülüklere karşı duyarlı olmak, kötülüklere karşı çıkıp mücadele etmek gerekir.

Hani Rabbimiz "Kim ahiret ekinini (mahsulünü) istiyorsa, onun mahsulünü arttırırız" (eş-Şûrâ 42/20) diyor ya… Rabbimiz tarlalarımızda güzel ürünler yetiştirmeyi ve âhirette yüzümüzü güldürecek mahsuller almayı cümlemize nasip eylesin.

(Soner Duman/12.Safer.1444/08.Eylül.2022/Perşembe)
 
Rabbimiz tarlalarımızda güzel ürünler yetiştirmeyi ve âhirette yüzümüzü güldürecek mahsuller almayı cümlemize nasip eylesin.
Âmin inşaAllah.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri