Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Yorum/Analiz Boğaziçi Üniversitesi ne kadar özgürlükçü?

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Boğaziçi Üniversitesi ne kadar özgürlükçü?

Boğaziçi Üniversitesi'nin muhafazakar öğrencileri okulun sanılanın aksine kendileri için çok da özgürlükçü bir ortamının olmadığı görüşünde.

Independent Türkçe, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar üzerinden başlayan 'özgürlükçülük' tartışmalarını ele alan bir soruşturma haber gerçekleştirmiş. Boğaziçi Üniversitesi'ne hakim olan sol-Kemalist dünya görüşü özgürlükçü söylemi çok fazla dile getirirken aslında neyi saklamaya çalışıyor? Haksöz Haber okurları için iktibas ediyoruz.

Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanmasının ardından başlayan tartışma sürüyor.

Okulun neredeyse tüm bileşenlerinin fikir beyan ettiği atama kararının ardından kampüs önünde polisin müdahale ettiği eylemler yaşandı.
Sabaha karşı özel harekat polislerinin dahil olduğu gözaltı operasyonları da yapıldı.

Açıklama yapan gruplardan biri de Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'ydü.
Mütedeyyin öğrencilerin yer aldığı kulübün açıklaması sosyal medyada yaygınlaşınca "BİSAK bile (…)" ile başlayan cümlelerle birçok tepki verildi.

ODTÜ'den gelen rektör, başörtüsünü yasakladı

Boğaziçi'nde kırılmalardan biri ODTÜ'de görev yapan Kadri Özçaldıran'ın Boğaziçi'ne rektör seçilmesinin ardından yaşandı.
Özçaldıran, başörtüsü yasağını net bir şekilde uygulamaya kararlıydı. Yasak, bazı hocaların insiyatifiyle delinebiliyordu.
2008 yılında Boğaziçili 119 akademisyen, üniversitelerdeki başörtüsünün serbest bırakılmasını savunan bir bildiriye imza atmıştı.

Akademisyenlerin bildirisi

Başörtüsü özgürlüğünün düzenleme yerinin anayasa olmaması gerektiğini savunan akademisyenler bu bildiride, "Başı örtülü bir kişinin üniversiteye girmesi gerektiğini, bunun ilkesel bir eğitim hakkı olduğunu" vurgulamıştı.
Bildirideki özgürlükçü tutumun ardından bir ''ama…'' gelmişti.
Rektör olarak atanan Melih Bulu'nun teşekkür ettiği Refik Ersan, Ayşe Buğra, Ayşegül Toker ve Taner Bilgiç'in de aralarında yer aldığı akademisyenler, o dönemin de havasına gayet uygun olarak, ''Kamu görevlilerinin, türban gibi belirli bir dini inancı açıkça sergileyen giysi giymeleri, tüm inançlara eşit durması gereken laik devlet anlayışıyla bağdaşmadığı için kabul edilemez. Hükümet bu doğrultuda kendini bağlayıcı açıklamayı bir an önce yapmalı ve arkasında durmalı'' diyordu.
Bildiride ayrıca imam-hatip liselerine kız öğrenci alınmaması da isteniyordu.

"Barış'lar azaldı, Zeyneb'ler arttı"

Muhafazakar öğrencilerin bir kırgınlığı bazı hocaların, öğrenci isimleri üzerinden analizler yapmasına.
Boğaziçi hocalarından Aysen Candaş, 2016’da Twitter'dan şunları yazmıştı:
"Öğrencilerimizin isimlerinin 10 yıl içindeki değişiminden doktora tezi yazılabilir: Barış'lar azalırken Übeydullah, Abdülhamid, Zeynep, Hüsame.”
554721-714841597.jpeg


Sınıfa e-posta: Çağdaş, aydınlık fikirli gençlerle keyifli derslerde buluşmak üzere

Fransızca hocalarından Aslı Tarkan'ın öğrencilere gönderdiği bir elektronik posta da rahatsızlığın dışa vurulmasına neden oluyor:
Tarkan o e-postada şöyle diyordu:
"Sınıf listesindeki fotoğraflarınız nasılsa sizleri sınıfta o şekilde görmeyi umut ediyorum. Fransızca dilini öğrenirken tahmin edeceğiniz gibi kendinizi veya arkadaşlarınızı tanıtacağımız farklı aktiviteler yapacağız birlikte. Tam da benzer durumlarda örneğin, fiziksel tanımlamalara dair zorluk yaşamamalıyız öyle değil mi? Çağdaş ve aydınlık fikirli gençlerle birlikte keyifli derslerde buluşmak üzere…”
Muhafazakar kimliğe sahip akademisyenlerin Boğaziçi'ne hiçbir zaman alınmayacağı, alınsa dahi 'habitata uymadığından' dışlanacağı da iletilen iddialar arasında.

"Boğaziçi 'farklıyız' diyor ama çok da değil"

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Fatma Tanyıldızı, muhafazakar öğrencilerin sadece Boğaziçi Üniversitesi'nde değil günlük hayatlarında da benzer durumlarla karşılaştıklarını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi'nin 'Biz farklıyız' iddiasında bulunduğunu belirten Tanyıldızı, ''Ama çok da farklı değil. Çoğu hocanın 'özgürlükçü görünmek zorunda hissettiği' için öyle göründüklerini anlıyoruz. Onlar da bu yönde kendilerince bir baskı hissedebiliyor olabilir. Yapmacık hareketleri fark edebiliyoruz'' dedi.
Tercihi gereği siyah pardösü giydiğini ve siyah başörtüsü taktığını belirten Tanyıldızı, "Hazırlık sınıfında, 'Seni çok seviyoruz ama daha renkli giyinsen daha güzel olmaz mı?' sözleriyle çok karşılaşmışımdır" ifadelerini kullandı.


Kaynak: Cihat Arpacık / Independent Türkçe
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,970
Puanları
113
Anlıyoruz ki çokta özgürlükçü değillermiş :(
 

Hatra

FK Yazar
FK Üyesi
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
850
Tepkime puanı
2,808
Puanları
93
Yaş
40
Konum
Bursa
Özgürlük, eşitlik, adalet kavramlarının tek sahibiymiş gibi davranan garip canlılar bunlar. Sorgulayın derler ama kendilerini asla sorgulatmazlar. Eşitlik derler ama kendileri gibi olmayanları her daim aşağılarlar. Cahile nefret kusarlar ama kendileri en bağnaz cahildir...
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar