Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Bilim Atölyesi Binalar Kendi Elektriğini Üretebilir

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,976
Puanları
113
Çimentodan Yapılan Pil Sayesinde Binalar Kendi Elektriğini Üretebilir




10b267dce63d33480.md.jpg

İsveç’ten bilim insanları, binaları inşa ederken kullanılabilecek çimento tabanlı bir batarya geliştirdi. Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden yürütülen araştırmalarda sürdürülebilir inşa malzemeleri üzerinde çalışılıyor.

Dünyada en çok kullanılan ve üretiminde yüksek enerji girdileri olan malzeme olarak çimento başta gelir. Çimento üretiminden kaynaklı karbon ayak izi sürekli yapılan çalışmalarla azaltılmaya çalışılıyor.

Bu karışımda az miktarda karbonfiber ilave edilerek, iletkenlik ve esneme dayanımı arttırıldı. Ayrıca bir çift karbon fiber ağ ilave edilerek, anot ve katot görevi üstlenecek bir yapı üretildi. Demirle kaplı ağ anot görevi görürken, nikelle kaplı ağ katot görevi yapıyor. Aynı bataryanın iki kutbu gibi bu cihazda elektronlar ileriye veya geriye taşınarak şarj,deşarj sağlanıyor.

Araştırmacılar bu tasarıma ulaşmak için birçok deney yaptılar. Başlarda beton temelli bataryaların performansı çok düşüktür. Araştırmacılar deneylerinin ve emeklerinin karşılığını yaratıcı düşünce sayesinde aldı.

Beton Pili prototipi Credit: Chalmers University of Technology

Beton tabanlı bu bataryanın metrekarede 7Wh enerji yoğunluğu olduğu keşfedildi. Araştırmacılar bu tasarımın önceki tasarımlara oranla 10 kat daha güçlü kuvvetli olduğunu söylüyor. Piyasadaki bataryalara göre bu çok düşük bir güç yoğunluğu olsa da bu sayede betondan yapılan büyük yapılar üretilebilir. Böylece sınırlı kapasite problemi aşılabilir.

Bilim insanları binaların inşasında kullanılacak bu yenilikçi batarya tasarımı sayesinde, ırak bölgelerde LED lambalara güç verilebileceğini ya da uzak bölgelerde 4G bağlantılarının kurulabileceğini vurguluyor. Ayrıca bu beton yapılar güneş pillerinden sensörlere kadar birçok teknolojiyle birleştirilebilir, otoban ve köprüler gibi yapılarda kullanılabilir.

“Bu teknolojinin geleceğini çok katlı binalarda kullanılacak fonksiyonel beton olarak görmeyi umut ediyoruz. Bu sayede her beton yüzeyde elektrot tabakaları olabilir, tabi ki burada devasa hacimlerdeki fonksiyonel betondan bahsediyoruz,” diyor yazar Emma Zhang.

Yine de araştırmacılar halen işin çok başında olduklarını ve bazı teknik problemlerin aşılması gerektiğini belirtiyor.

Pillerin ömrünü arttıracak ve eskidiklerinde değiştirebilecek teknolojiler geliştirmek gerekiyor. Buna rağmen araştırmacılar, gelecekte bu teknolojinin kullanılabileceğini düşünüyor. Araştırma Buildings dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Forumkalemi.Com

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, Forumkalemi.Com .
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Mükemmel bir teknolojik buluş olur.
Şuan ben fabrikada güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde ediyorum ve işime çok yarıyor.
İmkanlar el verdikçe dahada büyüterek daha fazla verim elde edeceğim.
Umarım bu betonarmeler işe yararda kendi elektriğini enazından kendileri üretir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar