Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Yeni Konu Beşinci Tatla Tanışın:Umami

Yaren

Emektar Üye
Gölgesine Razı Bir Fesleğen
Katılım
4 May 2020
Mesajlar
2,567
Tepkime puanı
8,103
Puanları
113
Burç
Yay
Memleket
Antalya
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Bir şeyi tattığınızda dilinizde, damağınızda hangi tatları hissediyorsunuz?
Acı, ekşi, tuzlu ya da tatlı, değil mi?
Bazen bu tatların hiçbirine yakın olmayan, ama inanılmaz lezzetli gelen şeyler de oluyor, değil mi?
İşte, o tadın adı tam olarak umami.

Gastronomi dünyası, farklı farklı keşiflerin, kimi zamanda tesadüflerin temeline dayanıyor.
İnsan anatomisine kodlanmış 4 temel tat var diye biliyorduk örneğin yıllardır.
Tatları, küçük yaşlardan itibaren acı, tatlı, ekşi ve tuzlu diyerek sıraladık.
Ama arada kaçırdığımız bir tat oldu. Keşifler ve yeni denemeler sırasında beşinci tat ortaya çıktı.
Kendisi en bilinmeyen duyuları uyaran, yediğimiz lezzetleri kat ve kat güzel kılan umami.
İçtiğiniz yeşil çaydan, yediğiniz soya soslu birçok şey umami.

Umami, neurotirasmitter olarak olarak bir amino asitin ürünü aslında.
Glutamat denen, birçok sebzenin ve meyve bulunan bu amino asit, umamiyi oluşturuyor.
Glutamat maddesi ısıya maruz kaldığında (eti pişirdiğinizde, sebzeleri sotelediğinizde vb) ortaya L-glutamat yani glutamik asit çıkıyor.
Bu da yediğiniz şeylerin size daha lezzetli gelmesini sağlıyor.

Umaminin tadına gelecek olursak, onu tanımlaması biraz zor aslında. Kendi başına bir tadı yok, doğru aromaların bir araya gelmesiyle oluşuyor.
Bu yüzden diğerlerinden ayrılıyor. Yine de tanımlayacak olursak ağızda kalan, boğazda bile hafif bir tat bırakan bir lezzete sahip.
Ağızda hafif sulanmaya neden oluyor, dilin üzerinde hafif tüylü bir tat bıraktığı için de boğazı uyarıyor.

Yediğiniz, içtiğiniz birçok şey umami aslında. .
Ağızda ve boğazda hafif tadını bırakan lezzetlerin başında ne geliyor?

Tabii ki yeşil çay. İçtikten sonra hissettiğimiz o tadın adı umami. Bu nedenle yeşil çay bu içeceklerin başında geliyor.

Onu gerçek bir glutamat hazinesi olan kurutulmuş domates takip ediyor. Girdiği her şeyi güzelleştiren soya sosu da umami.
Her gün yesek asla bıkmayacağımız patates, kiraz domates, kuşkonmaz da umami lezzetlere sahip.

Ançüez, deniz börülcesi, istiridye, karides, dana eti, tuna balığı, deniz yosunu listedeki diğer yiyecekler.
Umami yönünden en zengin yiyeceklerin başında ise parmesan peyniri geliyor.

Onun gibi olgunlaştırılan, yaşlandırılan etler ve diğer peynirler de umami olarak kabul ediliyor.
 

EfuL!m

FK Admine
𝓗𝓾̈𝔃𝓾̈𝓷 𝓟𝓻𝓮𝓷𝓼𝓮𝓼𝓲™️
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
10,302
Çözümler
5
Tepkime puanı
29,361
Puanları
113
Konum
⊰❂ 𝑰𝒔𝒕𝒂𝒏𝒃𝒖𝒍 ❂⊱
Cinsiyet
Mesela bir patatesin doğal hali tattsız tutsuz yavandır onu işler hale getirip baharat vs ile harmanlanması ile olusan tat "umami" keza kırmızı et de öyle tek basına hiçbir tadı yok fakat sotelendiginde elde edilen lezzet "umami" ..

Tesekkürler @Mizgin ...
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar