Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İslam Bazı insanlar gerçekten tam bir insan sarrafı. (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,696
Çözümler
1
Tepkime puanı
46,046
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
Bazı insanlar gerçekten tam bir insan sarrafı. İşte bir örnek:

Abdullah b. Mesud (r.a.) şöyle dedi:

"İnsanları övme ya da yerme konusunda acele etmeyin. Çünkü bugün hoşunuza giden bir şey gördüğünüz kişide yarın hoşunuza gitmeyen bir şey görebilirsiniz. Bugün hoşunuza gitmeyen bir şey gördüğünüz kişide yarın hoşunuza giden bir şey görebilirsiniz." (Beyhakî, Şuabu'l-îman, 8/519 (6177)

Allah Resûlü'nün (s.a.v.) en güzide sahabîlerinden olan Abdullah b. Mesud'un şu sözü, onun ne kadar insan sarrafı olduğunu, insan davranışını ne kadar güzel tahlil ettiğini gösteriyor. Bu sözden almamız gereken pek çok hisse var.

Çoğu zaman insanlara dair değerlendirmelerimizde acelecilik yanlışına düşeriz. Bazen bir insanı tek bir davranışı ile göğe çıkarırken, sonra tek bir davranışı ile yerin dibine sokarız. Oysa peygamberler hariç hiç bir insan masum ve günahsız değildir. Her insanın iyi ve kötü huyları, davranışları olduğu gibi her insanın hayatında bazı değişimler de söz konusudur. Dün kötü olan birisi daha sonra kendisine çeki düzen vererek iyi hale gelebilir. Ya da dün iyi olan birisi bugün yoldan çıkabilir.

Kaldı ki bizler bazı davranışları "iyi" ya da "kötü" diye değerlendirirken de çoğu zaman tarafsız ve sâlim bir kafayla düşünmek yerine o anki duygu durumumuz, ihtiyaçlarımızdan hareketle değerlendirme yaparız. Mesela maddi açıdan sıkıntıda olduğumuz bir esnada biri bize iyilik yapsa onu adeta kanatsız bir melek gibi görürüz. Birisinin herhangi bir davranışında bozukluk görsek sanki bütün davranışları öyle imiş gibi değerlendiririz.

Kötü olduğuna hükmettiğimiz bir kimsenin bir gün hiç ummadığımız bir anda farklı yönlerini keşfettiğimizde daha önce o kişiye dair yanlış düşündüğümüz için kendimizden utandığımız olmuştur. Yine iyi olduğunu zannettiğimiz bir kimsenin gerçek yüzünü gördüğümüzde hayal kırıklığına uğradığımız ve "meğer ben ne kadar da safmışım" diyerek kendimize kızdığımız da çok olmuştur.

Oysa insanlar ne melektir ne de şeytan. Biz sanki farklı mıyız? Başkalarını değerlendirirken kendimizi niçin değerlendirme dışı tutuyoruz.

Öyle ise bir konuda karar verirken "tek bir davranışı ya da huyu esas alma" yanlışına düşmemeliyiz. O kişinin bütün davranışlarını göz önünde bulundurmalıyız.Kendi subjektif değerlendirmemizi esas almak yerine o kişi hakkında başkalarının lehte ve aleyhte kanaatlerini dikkate almalıyız.

Rabbimiz bizleri insanlar hakkında acele karar vererek hayal kırıklığı ya da utanç yaşamaktan muhafaza eylesin. Duygularımıza kapılarak değil akl-ı selim ile hareket etmeyi nasip eylesin.

(Soner Duman/18.Muharrem.1445/05.Ağustos.2023/Cumartesi)
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri