Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Başlangıcından Günümüze Bisikletin Kısa Tarihi

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,443
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,508
Puanları
113

Başlangıcından Günümüze Bisikletin Kısa Tarihi​




19e68ea83da2e1807.md.webp

Modern pedallı bisiklet, 1860’larda halk tarafından yaygın bir biçimde kullanılmaya başlandı. Bu hem bireysel hareketlilik çağını hem de yeni bir sporu başlattı. Ancak bisiklet bir gecede doğmadı. Bu yazımızın konusu da bisikletin tarihi olsun…

Bugün bildiğimiz bisiklet, 19. yüzyılda birkaç farklı mucidin çalışması ile gelişme şansı buldu. Karl von Drais adlı bir Alman baron 1817’de yönlendirilebilen, iki tekerlekli bir taşıt icat ederek tarihin büyük gelişmesine imza attı. Bu tıknaz ahşap prototip zincir, fren veya pedal içermiyordu. Binici 22 kg’lık aracı yerden ayakları ile iterek ilerletiyordu. “Velespit”, “hobi atı”, “drezin” ve “koşu makinesi” gibi pek çok isimle bilinen bu ilk bisiklet Drais’in bugün “bisikletin babası” olarak tanınmasını sağladı.


bisiklet.jpg



Karl von Drais

1860’lardan başlayarak, Pierre Lallement, Pierre Michaux ve Ernest Michaux dahil olmak üzere birkaç farklı Fransız mucit, ön tekerleğe bağlı pedallarla ilerleyen biraz daha işlevsel prototipler üzerinde çalışmaya başladılar. Bunlar “bisiklet” olarak adlandırılabilecek ilk makinelerdi.


pierre-michaux-97e33c56-be4d-4e1b-bcba-388616216b5-resize-750.jpeg


Pierre Michaux

Eugène Meyer ve James Starley dengeyi artırmak amacıyla ön tekerleği büyütmeye karar verdi. Ne var ki bu garip şekilli bisiklet 1870’ler ve 1880’ler boyunca çılgınlık haline gelecek ve ilk bisiklet kulüplerinin ve rekabetçi yarışların başlamasına yol açacaktı.




bisiklet-1.jpg



Yarışan bir grup bisiklet tutkunu. (Douglas Miller / Topikal Basın Ajansı / Getty Images)

1884’ten başlayarak, Thomas Stevens adında bir İngiliz, dünya çapında bisiklet ile dünya turuna çıktı. Bu yolculuğu 3 yıl sürdü. Thomas Stevens, zamanın tüm zorluklarına rağmen bisiklet ile 22 bin kilometre yaptı. Devamında kaleme aldığı kitabında da hem bisikleti hem de dünya turunu anlatarak gezginlere ilham verdi.

Thomas-Stevens-circumnavigation-penny-farthing.jpg



Thomas Stevens,


Ön tekerleği daha büyük olan bu bisiklet insanları etkilemeye devam ederken, yüksek selesi nedeniyle de bir çok tehlike barındırıyordu.

Modern Bisikletin Doğuşu​

Nihayetinde İngiliz John Kemp Starley, eşit büyüklükte tekerlekler içeren bir “güvenli bisiklet” tasarımını 1885’te geliştirdi. Kısa süre sonra frenler ve lastiklerdeki yeni gelişmeler, modern bisikletin ne olacağı konusunda temel bir şablon oluşturdu.


bisiklet-1-1.jpg



John Kemp Starley’in (1854-1901) güvenli bisiklet olarak tanıttığı Rover bisikletinden bu yana modern bisikletin tasarımı aynı kaldı. Sıradan bisikletten çok daha alçak ve dengeli olduğu için bu ismi aldı.
Rover ile iki tekerlekli makinelere olan ilgi yeniden patlama yaşadı. Avrupa ve ABD 1890’larda kendini bisiklet çılgınlığının ortasında buldu. 1896 tarihli bir New York Times makalesinde “bisiklet, kişisel güç ve özgürlüğün muhteşem bir birleşimini vaat ediyor, neredeyse kanatların vereceği kadar” denildi.

Okuma Önerisi: Bisikletle Dünyayı Gezen İlk Kadın: Annie Londonderry

Kaynak: Pedal Your Way Through the Bicycle’s Bumpy History; Forumkalemi.Com

YolveMacera
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar