Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Babilin Asma Bahçeleri

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,525
Tepkime puanı
5,652
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
Meyveler, çiçekler... şelaler... Saray Balkonlarına Asılı Bahçeler... Egzotik Hayvanlar... Babil'in Asma Bahçeleri Denince, Bir çok Insanın Aklına Böyle Bir Görüntü Gelir. Ama Gerçek öykü, Hatta Babil'in Asma Bahçelerinin Gerçekte Var Olup, Olmadığı Bile Oldukça Tartışmalıdır.
Babil Krallığı, ünlü Kral Hammurabi'nin (mö 1792-1750) Yönetiminde Gelişmeye Başlamıştı. Ama Babil Uygarlığının Yükseliş Dönemi Yeni-babil Hanedanından Naboplashnar'ın (mö 625-605) Iktidarı Sırasında Başlar. Babil'in Asma Bahçelerine Inşa Edenin De Naboplashar'ın Oğlu ıı. Nabukadnozor Olduğu Söylenir. Kral ıı. Nabukadnozor'un Yönetimindeki Babil, Gezginler Için Dünyanın En Güzel Kentlerinden Biriydi. M.ö. 450 Yılında Tarihçi Herodotus Kent Için, "büyüklüğü Dışında, Bilinen Dünyadaki Bütün Kentlerin ötesinde Bir Güzelliğe De Sahip" Diye Yazıyordu.

Herodotus, Kentin Dış Duvarlarının 90 Km Uzunluğunda, 26.4 Metre Kalınlığında Ve 106 Metre Yüksekliğinde Olduğunu öne Sürüyordu. Herodotus, Duvarların, üzerinden Dört Atlı Bir Arabanın Geçmesine Izin Verecek Kadar Kalın Olduğu Iddiasındaydı. Iç Duvarlar Ise "ilk Duvar Kadar Kalın Olmasa Bile, Onun Kadar Dayanıklıydı". Kent Duvarlarının Içinde Som Altından Dökülmüş Devasa Heykellerle Süslü Tapınaklar Ve Kaleler Vardı. Tanrı Marduk'un Tapınağı ünlü Babil Kulesi Ise Kentin üzerine, Adeta Göklere Yükseliyordu.
Arkeolojik Kazılarda Bulunanlar Herodotus'un Iddialarının Abartılı Olduğunu Gösterdi. Dış Duvar Sadece 16 Km Uzunluğundaydı Ve Herodotus'un Iddia Ettiği Kadar Yüksek Değildi. Yine De Herodotus'un Anlatımından, Kentin, Gezginlere Ne Kadar Ihtişamlı Ve Etkileyici Gözüktüğünü Anlamak Mümkün. Bu Açıdan Herodotus'un Kentin En önemli özelliklerinden Birinden, Babil'in Asma Bahçelerinden Söz Etmemesi Oldukça şaşırtıcı.
Efsaneler, Tarihi öykülere Göre Babil'in Asma Bahçelerini Inşa Ettiren Kişi Kral Nabukadnozor'dur.* Nabukadnozor, M.ö. 605 Yılından Itibaren 43 Yıl Süreyle Kenti Yönetmiştir. Nabukadnozor'un Iktidarı, Kentin Gücünün Ve Etkisinin Doruğa çıktığı Döneme Denk Düşer. Nabukadnozor, Bu Dönemde çok Sayıda Tapınak, Yol, Saray Ve Duvar Inşa Ettirmiştir.
Efsaneye Göre, Bahçeler Nabukadnozor'un ülkesini özleyen Karısı Amyitis'i Avutmak Amacıyla Inşa Edilmiştir. Medes Kralı'nın Kızı Olan Amyitis, Iki ülkenin Ittifak Kurmasını Sağlamak Için Babil Kralı Nabukadnazor Ile Evlendirilmişti. Dağlık, Yemyeşil Ve Ormanlık ülkesinden Sonra Amiyitis, Mezopotamya'nın Düzlük, Güneşten Kavrulan Topraklarına Alışamamıştı. Kral, üstlerinde Bahçeler Olan Sunii Bir Dağ Inşa Ederek, Amyitis'in Anavatanına Benzer Bir Yer Kurmaya Karar Verdi.
Babil'in Asma Bahçeleri, Kablolar Veya Iplerle Asılı Olmak Anlamında "asılı" Değildi. Asılı Bahçe Sözü, Yunanca Kremastos Veya Latince Pensilis Kelimesinin Hatalı Tercümesinden Gelir. Bu Kelime "asılı" Değil, Daha çok Teras Ve Balkon Gibi "sarkan" Anlamına Gelir.
M.ö. Birinci Yüzyılda Bahçeleri Anlatan Yunanlı Coğrafyacı Strabo, "babil'in Bahçeleri, Her Biri Küp Biçimli Sütunların üzerinde Diğerinin üstünde Yükselen Kemerli Teraslardan Oluşuyor. Bu Terasların Altı Derin, Içleri En Kocaman Ağacın Dikilmesine Olanak Sağlayacak şekilde Toprakla Doldurulmuş. Sütunlar, Kemerler Ve Teraslar, Tuğla Ve Ziftten Yapılmış" Diye Yazıyordu. "bahçenin En üst Katına Merdivenle çıkılıyor. Merdivenin Kenarlarında Su Makineleri Var. Sadece Bu Işle Görevlendirilmiş Olan Kişiler, Su Makineleriyle Sürekli Olarak Fırat'ın Suyunu Bahçe Hizasına Yükseltiyorlar."
Strabo, Bu Bölümde Antik Dünyanın Insanı Için Bahçenin En şaşırtıcı Ve Etkileyici özelliğini Anlatıyor. Babil'e Nadiren Yağmur Yağardı Ve Bahçenin Varlığını Sürdürmesi Için, Yakındaki Fırat Nehrinin Suyunu Kullanarak, Sürekli Sulanması Gerekiyordu. Bunun Için Nehrin Suyunun Yukarı Taşınarak, Teraslara Akıtılması, Her Düzeydeki Bitkinin Sulanması Gerekiyordu. Bunu Yapmak Için De Muhtemelen Bir "zincirleme Pompa" Kullanılıyordu.


babilin asma bahçeleri eski dünyanın yedi harikasından biriydi ve net şekilde belirlenemeyen bir yerdir ırakta bilinen babil şehri olarak bilenen yerde olduğu düşünülmektedir
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar