Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Ateizmin (tanrının olmadığını düşünme) en önemli delili.

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,972
Puanları
113
Ateizmin (tanrının olmadığını düşünme) en önemli delillerinden biri olan kötülük teorisine benim bakış açım:

Ateizmin en önemli savı olan bu problem basitçe şöyle ifade edilebilir: Şu anda yeryüzünde olmak üzere olan bir kötülüğü düşünelim. Tanrı eğer herşeyi biliyorsa, şu an gerçekleşmek üzere olan bu kötülüğü de biliyordur. Herşeye gücü yetiyorsa gerçekleşecek olan bu kötülüğü engelleyebilir. Eğer sonsuz merhametli (iyi) ise engelleyecektir. Ama şu an dünyada bir yerde bir kötülük oldu. Öyleyse -haşa- Tanrı yoktur.

Yüzlerce yıldır böyle bir mantıkla tanrının yani yaratıcının olmadığı savunuldu. Felsefenin en önemli konularından biri olan teodise yani kötülük teorisi çok değişik şekillerde çürütülmeye çalışıldı. Bunların çoğu kafa karıştırıcıdır. Ben meseleyi çok farklı bir açıdan ele alacağım:

Özetle, dünyada zulüm, işkence, haksızlık ve kötülük mevcuttur. Eğer iddia ettiğiniz gibi bir yaratıcı varsa bunlara müdahale etmeliydi. Ama etmediğine göre demek ki tanrı yoktur...

Ben de cevap olarak diyorum ki: Bu teori esas açısından sıkıntılıdır. Bu teori, yaratıcıyı ortadan kaldıran bir düşünce değildir. Farzı misal kötülük var ve yaratıcı buna müdahale etmiyor. Bunun sonucunda yaratıcı yoktur denilemez. Buna en fazla denilecek şey, tanrı zalimdir. Tanrı kötülüğe müdahale etmiyor. Zalim bir tanrı düşüncesi ayrı bir husus, tanrının olmadığı ayrı bir husustur.

Binlerce yıldır tanrının yokluğu için öne sürülen bu teori, tanrıyı yok etmez. Tanrıyı bencil, egoist, zalim yapar. Bu teori bu sonuca götürür. Yaratıcının yokluğu için binlerce yıldır tartışılan bu delilin hiçbir mantığı yoktur.

Murat Padak
Şanlıurfa Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Murat bey sizin yaklaşımınızda ciddi çelişkiler içeriyor, ozaman Zalim olacaksa tanrı fonksiyonu ortadan kalkar. Tanrının varlığı ancak adalet ile ayakta kalabilir.
Önerme, teori ve anti tez hepsi çelişkili...

Tanrının geleceği bilmesi üzerine nezaman düşünecek müslümanlar. Biliyor geniş kavramdır. Muzari fiil olarak kullanılır vahy de...

Tanrının geleceği biliyor olması tezi bana göre sorunludur. Bu tez beraberinde yokluğunun kötülük teorisine bağlanmasını sağlıyor...

Geleceği bilmesi de bir teoridir..vahy de geçen tüm fiiller geniş zaman için kullanmıştır. Mutlak bir gelecek çıkaramazsınız bundan.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar