Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İslam Altmış Yaşa Son Bir Uyarı!

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Altmış Yaşa Son Bir Uyarı!

(أَعْذَرَ اللَّهُ إِلَى امْرِئٍ أَخَّرَ أَجَلَهُ حَتَّى بَلَّغَهُ سِتِّينَ سَنَةً)

Allah, altmış yıl ömür verdiği kişinin mazeret sunmasını kabul etmez. (Buhârî, 6419.)

Bir insan altmışına dayanmışsa artık bahane üretemez. Mazeret öne süremez. Gençtim, nefsime uydum diyemez. Yakışıklıydım, güzeldim diye bir bahaneye sarılamaz. Altmışına gelen kişinin bahanesi de kabul olmaz. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Onlar cehennemde çığlık çığlığa yalvarırlar: “Rabbimiz! Bizi buradan çıkar ki daha önce yaptıklarımızı bırakıp salih amel işleyelim!” Onlara, “Size bir kimsenin düşünüp öğüt alacağı kadar uzun bir ömür vermedik mi? Size uyarıcı da gelmişti. Bu nedenle azabı tadın. Burada zalimlerin hiçbir yardımcısı olmayacaktır” denilir.” (Fatır sûresi, 37.)

Her gün bizim hayatımızın takvim yaprağı gibi döküldü. Bir ağaçta ne kadar yaprak olursa olsun sonbaharla birlikte yapraklarını birer birer döker. Ömür yapraklarımız döküldü, tenimiz soldu, dişlerimiz sarardı, saçlarımız ya ağardı ya da döküldü, yürüyüşümüz yavaşladı, yemeklerdeki lezzet gün gün kayboldu ve bizler ömrümüzün sonlarına doğru adım adım, gün gün ilerliyoruz.

Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Müminlerin kalplerinin Allah’ın zikriyle ve indirdiği hak olan Kur’ân’la ürpermesinin zamanı gelmedi mi?” (Hadid sûresi, 16.) Zamanı gelmedi mi tövbe etmek için? Zamanı gelmedi mi helalleşmek için? Zamanı gelmedi mi günahlardan vazgeçmek için?

Ey yaşı altmışı bulan nefis! Şöyle bir geriye baksan! Bir maziye bak istersen! Gittikçe güçleniyor musun? Yoksa gittikçe zayıflıyor musun? Gençliğinden ne haber? Sevdiklerinden ve sevmediklerinden?

Tanıdıklarının çoğu gitti, azı kaldı biliyor musun? Seni tanıyan en son kişi de gittiğinde sen de gitmiş olacaksın. Hafızalardan silinecek ve unutulacaksın. Mal mülk peşinde koşmayı bırak artık!

Dünyayı daha ne kadar kazanacaksın? Seni bekleyen ibadetlerine bir bak! Allah bu yaştan sonra yaptıklarını mazur görmeyecektir. İster nefsini bahane et, istersen de aileni! Mazeretlerin geçersiz olacaktır.

Kendini hesaba çekmek için sen sana yetersin. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Kitabını oku! Bugün kendini hesaba çekmek için sen sana yetersin.” (İsra sûresi, 14.) Hesabını kendin görecek yaşta ve olgunluktasın.

Bugünden sonra yaptıkların için özrün, mazeretin ve bahanen geçersizdir. Bu yüzden artık geç de olsa ahirete yatırım yapmanın tam zamanı!

Rabbimiz, bizlere hayırlı bir ömür nasip et! Bizleri bunaklıktan, ele ayağa düşmekten ve senden gafil olmaktan muhafaza eyle!
**

Murat PADAK

365 Güne Bir Hadis Bir Hikmet adlı çalışmamızdan bir örnek

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri