İslam Altın günü (gün usulü) caiz midir? (3 Izleyici)

• Kullanıcı AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Dini Sorular ve Cevaplar
Altın günü (gün usulü) caiz midir?

Caizdir.

Niçin?
Çünkü altın günü, fıkıhta yardımlaşma amacıyla yapılan bir karz (borç) akdidir. Sıra gelen kişi, grubun topladığı altını borç olarak almış olur. İlerleyen aylarda aynı miktarı arkadaşlarına geri öder.

Bu işlemde:
•Fazlalık yok
•Şart koşulmuş menfaat yok
•Karşılığında fazladan bir ödeme yok
•Belirsizlik (garar) yok

Klasik fıkıhta bu tür dayanışma mekanizmaları borç döngüsü olarak değerlendirilir ve meşru kabul edilir.

Vesselam

Muhammed Fatih Canbaz 20251121_001341.webp

Bir insan bu tur etkinliklere neden girer ?
Maddi durumu iyidir cevresinde x kişilerin kendisinden borç talep edeceğini kanısına vardıgı vakit
1 Efendim size yardımcı olurdum fakat şu kadar miktar ve kişilerle güne girdim falan filan
2 maddi açıdan zorluk çeken ve borç istemekten utanan kişinin bu tür seyleri one sürüp bahanesine kılıf yapması yada bunlara benzer bir çok neden ...
Yoksa a b c d e f ile guren g nin bu kişilere her ay ödediği miktarı 6 ay boyunca düzenli bir şekilde bir kenarda biriktirmesi arasındaki farkın mantıklı açıklaması ?

@Olmayabilir, hiçbir öngörümüz tutmadı. Gün paras evin erkeginden alınır geri verilmez :D o altınlar birikir kadına bilezik olur. Yada kadın istedigi gibi harcar. Mesela benim bir teyzem var. Mutfak eşyası hastası. Her eşyanın bir gün hatırası vardır :D

@AsyA gece uykusuzluktan hatalar olabilir musadenle
evin erkeğinden alınıp verilmez miş? asparagasını
erkek verdiğini geri almaz gerçeğiyle duzeltelim

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri