kervan
Aktif Üye
- Katılım
- 2 Haz 2020
- Mesajlar
- 945
- Tepkime puanı
- 2,388
- Puanları
- 93
- Cinsiyet
Allah Rızası İçin İyilikler Yap! | ||
|
“Her sene temizlenmeyen (zekâtı verilmeyen) mal hayırdan uzaktır…” (Deylemî, hadis no: 6395)
Rivâyet edilir ki: Hz. Peygamber (sav) Hz. Ebû Bekir’i, Kaynuka oğullarına, kendilerini müslüman olmaya, namaz kılıp, zekât vermeye ve Allah’a güzel bir borç takdim etmeye (Allah
rızâsı için iyilikler yapmaya) çağıran bir mektupla gönderdi. Hz. Ebû Bekir bir gün, bunların okullarına geldi ve Finhâs b. Arûza adlı yahûdînin etrafına toplanmış olduklarını gördü. Bu
zât, yahûdî âlimlerindendi ve yanında Uşeyyi’ adlı bir başka bilgin daha vardı. Hz. Ebû Bekir, Finhâs’a:
“Allah’dan kork da müslüman ol. Vallahi Muhammed’in, Allah tarafından hakkı getirmiş bir Allah Rasûlü olduğunu biliyorsun. Bunun, yanınızdaki Tevrat’ta yazılı olduğunu biliyorsun.
Îmân ve tasdik et! Allah’a güzel bir borç takdim et (Allah için iyilik et, hayır hasenatta bulun) ki seni cennete soksun, sevabını kat kat versin!” deyince, Finhâs:
“Yâ Ebâ Bekir, Rabbimizin bizden borç para istediğini iddiâ ediyorsun! Oysa, ancak fakirler zenginlerden borç para ister. Eğer dediğin gerçek ise, bu takdirde Allah fakir, biz zenginiz.
Allah ribâyı (fâizi) size yasaklıyor, bize ise veriyor. Zengin olsa idi, ribâyı bize verir miydi?” dedi. Ebû Bekir (as), bu sözlere kızıp Finhâs’ın suratına şiddetli bir darbe indirerek şöyle dedi:
“Canımı elinde tutan Zât’a yemin ederim ki aramızdaki andlaşma olmasa idi ey Allah’ın düşmanı, senin boynunu vururdum.” Bunun üzerine Finhâs Hz. Peygamber’e gidip Ebû Bekir’i
şikâyet etti ve kendisinin böyle bir şey söylemediğini iddiâ etti. İşte bu âyet-i kerîme, Finhâs’ın iddiâsını reddetmek ve Ebû Bekir’i tasdik etmek için nâzil olmuştur. (İsmail Hakkı
Bursevî, Rûhu’l-Beyân,3.Cilt 417-418. Sayfa. Erkam Yay.)
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)
ez-Zâhir: Varlığını, birliğini belgelendiren, birçok delili bulunan, aşikar olan, eserleri ile tanınan, bilinen, sıfatlarıyla zâhir olan demektir.
Kısa Günün Kârı
“Allah fakirdir, biz zenginiz” sözünü yahûdîler; “Kim Allah’a karşılığını kat kat alacağı güzel bir borç verir?” (Bakara, 245) âyet-i kerîmesini duyunca söylemişlerdir.