Yemek Adabısç;;
? Yemekler hem helal yoldan kazanılmiş,
hem de iyi ve temiz olmalıdır.
? Yemekten önce elleri yıkayarak. "Bismillahirrajmanirrahim" diyerek başlanmalıdır.
Rasul-i Ekrem (s.a.v) bir hadislerinde “Yemeğin bereketi yemekten önce elleri, yemekten sonra da elleri ve ağzı yıkamaktır” (Ebu Davud) buyurmuştur. Bu husus sağlık açısından da çok önemlidir.
?Tuzla ile başlamak
Rasulullah Efendimiz (s.a.v), Hz. Ali’ye şöyle buyurmuştur: “Ya Ali! Yemeğine tuzla başla ve tuzla bitir. Çünkü tuz, cinnet, cüzzam, ala tenlilik, karın ve diş ağrıları dâhil, yetmiş derde devadır.” (İbn Hacer, el-Metalib)
? Sağ el ile yemek
Ebu Hüreyre’nin (r.a) rivayetine göre; Rasulullah (s.a.v), şöyle buyurmuştur: “Sağ elinizle yiyin, sağ elinizle için, sağ elinizle alın, sağ elinizle verin. Çünkü şeytan sol eliyle yer, sol eliyle içer, sol eliyle alır, sol eliyle verir.” (Ebu Davud)
?️Yemeği begenilmemezlik edilmemelidir.
Lokmayı ağza gore alıp iyice çignedikten sonra yutmak gerekir.
? Yemek esnasında susmak iyi değildir,ancak yemekte iyi ve guzel şeylerden konuşulmalıdir.Lokma ağızda iken konusulmamalıdır.
Çünkü bu, İslam milletinin dışındaki kimselerin âdetidir. Onlar, hırsla yemeğe yönelip, başka şeyle ilgilenmezler. Hâlbuki bu, sofrada oturanlar arasında soğukluğa sebep olur. Fakihler, yemek yenirken sofradakilerin güzel şeylerden bahsederek yemek yemelerinin sünnet olduğunu haber vermişlerdir.