Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2000 Yıllık Bir Düzenek: Bağdat Pili

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AsyA

Öylesine...
Forum Kalemi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
15,481
Çözümler
1
Tepkime puanı
41,896
Puanları
113
2000 Yıllık Bir Düzenek: Bağdat Pili


Ekli dosyayı görüntüle 4158


Elektrik üretme kapasitesine sahip olduğu görülen Bağdat Pili isimli düzenek, 2000 yıl öncesine ait, kilden yapılmış 14 santimetre uzunluğundaki bir çömlektir.

Çömleğin içinde, ziftle kaplanmış bir biçimde, demir bir çubuk etrafına sarılmış olan bakır silindir bulunmaktadır. Bu düzenek, içine konulan sıvının özelliğine göre düşük dozlarda elektrik üretme özelliğine sahiptir.




Hakkında çeşitli teoriler üretilen ve gizemli nesne olarak nitelendirilen bu düzenek 1930’lu yıllarda Alman arkeolog Wilhelm Koenig tarafından, Bağdat yakınlarındaki bir bölgede keşfedildi. Koenig, düzeneğin beraberinde bulduğu parçalara göz attığında, bir arada kullanılabilen bir sistem olduğunu düşündü ve değerli objeleri elektroliz yöntemiyle kaplamak amacıyla üretilmiş olduğunu ileri sürdü.

Bu antik düzenek, takip eden yıllar içinde başka araştırmacıların da ilgisini çekmeye başladı. Yapılan analizler, içine sirke ya da şarap gibi asidik özellikli sıvılar konulduğunu, bu nedenle oluşmuş bazı aşınma izleri olduğunu gösterdi.

70’li yıllarda Alman araştırmacılardan oluşan bir grup, düzeneğin bir kopyasını yaparak Koenig’in iddiaları test ettiler ve ince bir gümüş tabakasını elektrolizle kaplamayı başardılar.

Başka bir araştırmacı da yine kendi ürettiği bir kopyayı üzüm suyuyla doldurdu ve 1,5-2 volt gücünde elektrik ürettiğini gördü. O zamandan bu yana farklı kopyaları üzerinde sayısız deney gerçekleştirildi.

Bağdat Pili Hangi Sebeple Kullandı?
Pilin yapılış amacıyla ilgili birden fazla teori mevcut. Bunlardan biri, tedavi edici bir yöntem olarak kullanılmış olabileceğini söylüyor. Çünkü Antik Yunan medeniyetinde, elektrik uygulamanın acıyı dindirdiği biliniyor, bunun için hastanın ayak tabanına elektrikli yılan balığının elektriği veriliyordu. Ancak ortaya çıkan elektriğin düşük voltajlı olduğunu gören araştırmacılar bu teoriyi elemek zorunda kaldılar.

Arkeologların üzerinde anlaştığı herhangi bir teori yoksa da geniş çapta kabul gören tek açıklama, elektroliz kaplama için kullanıldığı. Sonuçta, bakır ya da gümüşü altınla kaplayıp, herkesi onun bir altın olduğuna inandırabilirsiniz. Örneğin takı üretiyorsanız, elinizdeki malzeme bir anda değerlenecek demektir.

Elektriğin keşfinden yüzyıllar önce elektriğin depolanabilirliği iddiası, elektriğin aktarılabileceği herhangi bir objenin varlığını gerektirmektedir. Buluntunun bir pil olabileceği iddiası bazı çevrelerce bir sahtebilim ürünü olarak ele alınırken, bazı çevreler ise bu bağdat pilinin bazı objeleri akım ile kaplama amacı ile (elektro-kaplama) kullanılmış olabileceği iddiasını açık tutmaktadır. Öte yandan kil çömleğin, kutsal el yazmalarının saklandığı bir depolama çömleği olması da muhtemeldir.

Sonuç olarak Bağdat Pilinin tam olarak ne için üretildiği konusunda kesin bilgi sahibi değiliz. Hangi amaçla kullanıldığı konusundaki yaklaşımların da hiçbiri ispatlanabilmiş durumda değil.

2003 yılında Amerika’nın Irak işgalini izleyen dönemde Irak Ulusal Müsesi'nin yağmalanması sonucu, burada saklanan Bağdat pili kayıplara karışmıştır ve henüz nerede olduğu bilinmemektedir.

Kaynaklar:

Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.


Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.


Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.


Matematiksel
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri