Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

12 Büyük Olimposlular – Klasik Yunan Mitolojisi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Uz@Y
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Uz@Y

<b>Uz@Y</b>
Katılım
25 Eki 2020
Mesajlar
1,392
Tepkime puanı
1,931
Puanları
113
Cinsiyet
Karşınızda Olimposlular
Zeus ve Kronos arasındaki anlaşmazlık, Dünya’yı ve gökleri sarsmıştı. Savaş kazanıldıktan sonra, idareyi yeni bir nesil ele aldı: Olimposlular. Bunlar,
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
boyunca kahramanlıklarıyla tanınan tanrılar ve tanrıçalardır. Olimposluların saltanatı evrene denge ve istikrar sağladı ve egemenlikleri sıkıcı olmaktan çok uzaktı. Bu tanrılar ve tanrıçalar güçlü kişiliklere sahiplerdi ve güçlü duygular tarafından yönetiliyorlardı. Şimdi, kudretli Olimposlular ile tanışacaksınız.
 
Esas Altılı Olimposlular
Kronos kendi çocukları tarafından bozguna uğratıldıktan sonra gücünü kaybetti. Kronos’un yenilgisiyle birlikte, aile içindeki çatışma da sona erdi. Kronos’un çocukları birleşti ve krallıklarını aralarında paylaştılar. Ancak, bir lidere gereksinim duydular ve oy birliğiyle Zeus’u seçtiler. Aşağıdaki başlıklarda altı esas Olimposlu tanrı ve tanrıçayı tanıyacaksınız.
 
Erkek Kardeşler
Zeus
Zeus kurada gökleri çekti, bu da onu hem tanrıların hem de gökyüzünün efendisi yaptı. Zeus’un tasvirleri onu bir miğfer giymiş, elinde şimşeklerinden birini tutmuş ve aegis (göğüs zırhı ya da kalkan) ile korunur şekilde gösterir. Yanında da genellikle, gücünü sembolize eden hizmetkârı olarak bir kartal bulunur.

Zeus
Kronos’un düşüşünden sonra, üç oğlu -Zeus, Poseidon ve Hades egemenlik alanlarını üçe ayırdılar. Bunun için kura çektiler. Paylaşılan üç egemenlik alanı gökler, denizler ve ölülerin diyarıydı. (Olimpos Dağı tüm tanrıların diyarı olarak kalmaya devam edecek, burada hiçbir tanrı egemen olmayacaktı.)
 
Poseidon
Poseidon, kendi egemenlik alanı olarak denizleri çekti. Mitlerde, Poseidon genellikle vahşi deniz fırtınaları ve depremlerle ilişkilendirilen, zalim bir tanrı olarak görünür. Tasvirlerinde uzun boylu, uzun sakallı, Kronos’a karşı verilen savaşta Kyklops’lar tarafından yapılmış olan üç dişli mızrağı da elinde tutmuş olarak görülür. Deniz kabukları ve çeşitli deniz yaratıklarıyla birlikte resmedildiği de olur. Poseidon aynı zamanda atlarla da ilişkilendirilirdi; Antik Çağ insanları, kıyıyı döven kuvvetli dalgalarda şaha kalkmış atların bulunduğunu hayal ederlerdi.

Poseidon
Bazı mitlere göre, atları Poseidon yaratmış ya da evcilleştirmişti. Kendisi için ayrıcalıklı kabul ettiklerine armağan olarak at verdiği, ihtişamlı savaş arabasının da atlar ya da at benzeri devasa yaratıklar tarafından çekildiği söylenirdi.
 
Hades
Üçüncü erkek kardeş olan Hades ise kuradan Yeraltı’nı, yani ölülerin diyarını çekti. Yunanların Yeraltı dünyası Hristiyanlıktaki cehennem kavramıyla aynı olmadığı gibi, Hades de kötü ya da şeytansı değildi. Yunan mitolojisinde Hades, yalnızlığı seven ve yaşayanların dünyasına ilgi duymayan bir karakter olarak görünür. Tasvirlerinde genellikle elinde, ölüleri yaşayanların dünyasından ayrı bir yerde kilitli tutan tanrı konumunu belirten bir anahtar tutar. Poseidon gibi, Hades de atlarla ilişkilendirilmiştir; bazı mitler atları Poseidon’un değil Hades’in yarattığını söyler.
 
Kız Kardeşler
Zeus’un kız kardeşleri kuraya katılmamışlardı ama onların da kendi güçleri vardı. Hera, Hestia ve Demeter tarafından yönetilen diyarlar, düzenli bir evren için vazgeçilmezdi.

Hera
Hera, Yunan tanrıçalarının en büyüğüydü. Zeus’un kız kardeşi ve karısı olarak, göklerin de kraliçesi konumundaydı. Kıskanç ve intikamcı olan Hera’nın, çabuk parlayan bir öfkesi ve korkutucu bir ihtirası vardı. Eşlerin koruyucusu, evliliğin savunucusu ve doğumun tanrıçasıydı. Tasvirleri onun kraliçe endamını vurgulardı: Uzun boylu ve görkemli görünür, elinde de bir kraliyet asası taşırdı. Ona eşlik eden kuş, bir tavus kuşuydu.
 
Hestia
Aile ocağının ve yuvanın tanrıçası Hestia, günümüze kadar ulaşan mitlerin çoğunda yer almaz. Yine de, Antik Çağ’da her ev halkının onu kutsal kabul ettiği ve ona taptığı düşünülür. Hestia, bekâret ile ilişkilendirilirdi.
 
Demeter
Demeter’in adı “Toprak Ana” anlamındadır. Ancak, onu Gaia ile karıştırmamak gerekir. Gaia toprağın kendisiydi. Onun torunu olan Demeter ise topraktan alınan ürünler, verimlilik ve tarım üzerinde hâkimiyet sahibiydi. Demeter, toprağa yakın olmayı çok severdi. Kız kardeşi Hestia Olimpos Dağı’nı asla terk etmemesine karşın, Demeter orada nadiren kalırdı ve zamanının çoğunu Dünya’da, toprağın üzerinde geçirirdi. Demeter genellikle oturur halde resmedilir ve tasvirlerinde de elinde bir meşale ya da ekin tomarı tutar. Kuşu turna, hayvanı ise yılandır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri