- Katılım
- 4 May 2020
- Mesajlar
- 2,572
- Tepkime puanı
- 8,113
- Puanları
- 113
- Burç
- Yay
- Memleket
- Antalya
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Zahter ya da zahter otu, genel olarak bir baharat olarak bilinse de aslında kendisi, doğada kendiliğinden bile yetişebilen uyumlu bir bitki. Ülkemizde başta Hatay, Kilis ve Gaziantep olmak üzere birçok yerde yetişiyor, Güney Doğu Anadolu mutfağında birçok yemeğin ana malzemesi olarak kullanılıyor.
Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.
- Zahter, hazmı kolaylaştırıyor, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
- Antioksidan etkileri sayesinde vücuda yabancı-zararlı maddelerin girmesine engel oluyor, var olan zararlı maddeleri (toksinleri) vücuttan uzaklaştırıyor.
- Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor.
- Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
- Zahter, vücutta oluşan çeşitli yara ve iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor.
- Böbreklerin sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
- Karaciğerin yağlanmasını engellemede önemli roller üstleniyor.
- Bağırsakların da sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu sayede bağırsaklarda oluşan hastalıkların iyileşme sürecine katkıda bulunuyor.
- Bunların yanında zahter, antioksidan etkileri sayesinde sinir sistemine de iyi geliyor. Sinir, stres ve bunlara bağlı oluşan uykusuzluğa çare oluyor.
- Vücudu toksinlerden arındırdığı için zahter, cilt ve saç sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.
- Harici olarak kullanıldığında saç dökülmesini engellerken cildin de sivilce ve lekelerden temizlenmesine yardımcı oluyor.
Dilerseniz taze taze nefis bir zahter salatası hazırlayabilir, dilerseniz kurutulmuş halini demleyip nefis bir zahter çayı hazırlayabilir, dilerseniz zahter salamurası hazırlayıp onu her yemeğin yanında adeta bir turşu, bir salata, bir meze gidi değerlendirebilirsiniz.